Arhiepiscopul Teofil Herineanu pomenit la Cluj – 24 de ani de la trecerea sa la cele veşnice

Sute de clujeni s-au rugat duminică – 6 noiembrie 2016 la Catedrala Mitropolitană din CLUJ pentru sufletul primului Arhiepiscop al Clujului, Teofil Herineanu, de la a cărui trecere la cele veșnice s-au împlinit, în data de 3 noiembrie, 24 de ani, informează Radio Renaşterea.

teofilherineanu

Întru pomenirea Arhiepiscopului Teofil Herineanu la finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, alături de preoții slujitori ai catedralei, a oficiat o slujbă de parastas. În cuvântul de învățătură, Părintele Mitropolit Andrei, pornind de la pericopa evanghelică a învierii fiicei lui Iair, a vorbit despre importanța rugăciunii pentru cei adormiți, îndemnând credincioşii să trăiască frumos, în perspectiva vieții veșnice.

 * * * 

Vrednicul de pomenire Arhiepiscopul Teofil Herineanu s-a născut la 11 noiembrie 1909, în localitatea Arcalia din județul Bistrița-Năsăud.

În iunie 1949 părintele Teofil a fost ales episcop al Eparhiei Romanului. Cucerit de spiritul „mistic“ al oamenilor locului, care rezona cu firea sa înclinată spre rugăciune, a devenit un apropiat al monahilor din marile lavre ale Moldovei. În acelaşi timp, a propus molcomilor şi „romanticilor“ moldoveni organizarea riguroasă a acţiunilor misionar-caritabile. În timp, PS Teofil Herineanu capătă în rândul credincioşilor din Eparhia Romanului faimă de „sfânt şi milostiv“. A fost perioada cea mai frumoasă din activitatea de ierarh, în care PS Teofil a avut parte de multe împliniri sufleteşti.

În scaunul eparhial de la Cluj a fost ales în 1957 iar în timpul arhipăstoririi sale, Episcopia Clujului a fost ridicată la rang de arhiepiscopie. Teofil Herineanu a trecut la cele veșnice în 3 noiembrie 1992 și a fost înmormântat în cripta aflată în subsolul Catedralei din Cluj-Napoca. A rămas în amintirea clericilor și credincioșilor clujeni ca un ierarh iubitor, care și-a dedicat viața rugăciunii și ajutorării semenilor. A apucat să vadă România eliberată de comunism şi să ajute la renaşterea valorilor credinţei pentru care a militat o viaţă. Momentele dificile pe plan bisericesc din acea perioadă a împiedicat o evaluare corectă a activităţii sale. În zilele mai senine de astăzi, oameni care l-au cunoscut sau tineri cercetători încearcă să readucă în atenţie chipul smerit al unui mare ierarh, pe nedrept ignorat.

(Ziarul LUMINA)

You may also like...