”100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România” la Teatrul ”Bacovia”

Reprezentanți ai autorităților centrale și locale, preoți, militari, profesori și tineri au participat astăzi, 26 martie, orele 13.00, la Simpozionul intitulat ” 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România”, organizat la Teatrul Municipal ”Bacovia” din municipiul Bacău.

20180326_141429
20180326_133252
20180326_143334
29354412_10213511108069358_5261847252533898932_o

Într-o sală arhiplină, din care n-au lipsit preoți băcăuani, tineri, liceeni și studenți, profesori, cadre militare active și în rezevă, astăzi, 26 martie, orele 13.00, s-a făcut un recurs la una dintre cele mai importante pagini din istoria modernă a României, respectiv unirea Basarabiei cu România. Moderată de Adrian Jicu, directorul Bibliotecii Județene ”C. Sturdza”, manifestarea a împletit discursurile cu prelegerile și lecții despre trecutul recent al țării, dar și muzica populară. O veritabilă oră de istorie românească, în care a fost subliniat locul determinant pe care l-a avut și Biserica Ortodoxă, a fost ținută de preotul dr. Nicolae Hurjui, parohul Catedralei ”Înălțarea Domnului”. În contextul Centenarului, preotul conferențiar a evidențiat modele de preoți, ieromonahi și ierarhi ai Bisericii noastre care, fie și cu prețul vieții, au luptat pentru împlinirea idealului național. Suferințele clerului, dar și implicarea jertfelnică în plinirea unui act istoric dorit și așteptat de românii de pe ambele maluri ale Prutului, au fost rememorate de preotul Hurjui, subiectul prezentat fiind urmărit cu interes și admirație de cei prezenți și pentru faptul că o astfel de abordare a lipsit sau a fost eludată din cărțile de istorie apărute în ultimii 50 de ani. Dincolo de implicarea oamenilor, actul Unirii Basarabiei cu România a fost, după cum a menționat și vorbitorul o lucrare a Providenței, căci ”Dumnezeu unde voiește se biruește rânduiala firii”.

La reușita evenimentului de la Teatrul Municipal ”Bacovia”, la care delegat din partea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a fost preotul Costică Busuioc, protopop de Bacău, și-a dat concursul și corala ”Episcop Melchidesedec” a preoților din Protoieria Bacău, care au deschis manifestarea printr-o maiestuoasă interpretare a imnului național ”Deșteaptă-te române!”. Evenimentul de la Teatrul Municipal ”Bacovia” a fost organizat de Primăria Bacău, Inspectoratul Școlar Județean Bacău, Protoieria Bacău, Asociația Catedrelor Militare în Rezervă și în Retragere, Garnizoana Bacău, Asociația ”Spirit Alecsandrin”, Biblioteca Județeană ”C. Sturdza” Bacău și Teatrul ”George Bacovia” Bacău.

You may also like...