15 ianuarie-Ziua Culturii Naţonale sărbătorită în parohia Fundeni
Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Ioachim,Arhiepiscopul Romanului şi al Bacăului şi în contextul Anului omagial al unităţii de credinţă, de limbă şi de neam, în zilele de 14 şi 15 ianuarie s-au desfăşurat acţiuni cultural-religioase şi artistice la parohia Fundeni, prin care a fost omagiat poetul Mihai Eminescu şi a fost sărbătorită Ziua Culturii Naţionale.
Duminică14 ianuarie, după Sf.Liturghie, unde s-a citit Evanghelia vindecării celor 10 leproşi, pr. Alexandru Croitoru a vorbit despre unitatea de limbă şi de credinţă. La sfârşitul alocuţiunii a citit câteva fragmente din ,,Psaltirea pre versuri tocmită” a Sfântului Mitropolit Dosoftei, publicată în Uniev, Polonia şi tipărită în 1673. A arătat că această lucrare, ce datează de 345 de ani, a devenit prima dovadă a expresivităţii poetice a limbii române urmând structura poeziei populare româneşti. Astfel, Psaltirea lui Dosoftei ,a devenit ,,întâiul monument de limbă poetică românească’’(Nicolae Manolescu).
În continuare, părintele Alexandru a punctat pe scurt datele importante din viaţa poetului nostru naţional şi a citit poeziile ,,Ce-ţi doresc eu ţie,dulce Românie!” şi ,,Doina”. În încheiere, în contextul Duminicii a 29-a de la Rusalii, în care se aminteşte minunea cu vindecarea celor 10 leproşi de către Mântuitorul nostru Iisus Hristos, s-a citit poezia ,,Recunoştinţa, floare rară” scrisă de ÎPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului.
A doua zi, pe 15 ianuarie, pr. Alexandru Croitoru a fost la grădiniţa cu Program Normal din Zăpodia, unde, cu ocazia zilei de naştere a poetului Mihai Eminescu şi Ziua Culturii Naţionale, s-au recitat poeziile poetului nepereche: ,,Fiind băiet, păduri cutreieram”, ,,Somnoroase păsărele” şi ,,Codrule, Măria Ta” de către doamna educatoare Ciobanu Violeta. Părintele Alexandru le-a citit copiilor două povestiri cu tâlc din volumul ,,Iepurele şi Broasca Ţestoasă” – fabulele lui Esop, repovestite.
În încheiere s-a rostit într-un glas de cei mici Rugăciunea Domnească şi s-au împărţit iconiţe şi cărţi(donate de Editura Babel şi Editura Rovimed) pentru folosul copiilor.