Proiectul catehetic „Doamne și Stăpânul vieții mele” e debutat la început de post în Protoieria Bacău
Etapa proiectului catehetic al Protoieriei Bacău „Mergând învățați toate neamurile” intitulată „Doamne și Stăpânul vieții mele” a debutat la început de post în două din parohiile urbane ale Protoieriei Bacău. Părintele Ion Apostu, slujitor al Parohiei „Sfântul Ioan Botezătorul” din Bacău a prezentat în seara zile de 27 februarie și în dimineața zilei de 1 martie la parohia menționată anterior și la Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, în cadrul întâlnirilor Centrului de Socializare pentru Vârstnici, cateheză cu tema „Lenea, cea mai apăsătoare patimă”.
În expunerea sa, Părintele Ion a prezentat auditoriului termenul grecesc „akedia” tradus în limba română prin cuvintele „lene”/„plictis”. De asemenea, cei prezenți au putut învăța cum acest sentiment lucrează în viața omului, producând insatisfacție vagă și generală, astfel încât pe om nu-l mai interesează nimic, găsește toate lucrurile lipsite de sens și nu mai așteaptă nimic de la viață.
În continuare, părintele Ion a vorbit despre etiologia bolii, specificând că lenea nu are un motiv precis, ci există totuși un teren prielnic pentru a se putea manifesta, teren pe care Sfinții Părinți îl pun pe seama diferitelor patimi: iubirea de plăceri, lipsa credinței, trândăvirea și altele.
Vindecarea sau tămăduirea de această patimă constă în primul rând în conștientizarea faptului că aceasta îndepărtează omul de Dumnezeu, apoi scoaterea la lumină și îndepărtarea ei. Vindecarea este susținută cu argumente puternice din Sfânta Scriptură și Sfinții Părinți, Evagrie spunând că “Akedia este îndreptată prin răbdare și stăruință
Părintele Ion Apostu va prezenta în luna aprilie cateheză la Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Cucova, Protoieria Sascut, pentru a împărtăși comunității de credincioși ale acelor locuri tainele acestei tematici și totodată pentru a dărui enoriașilor câteva repere duhovnicești de biruință asupra lenei și a zăbovirii netrebuincioase, mai ales acum, într-o perioadă de nevoință sprirituală și fizică.