9 mai – zi de serbare și comemorare în Bacău

Militarii din Garnizoana Bacău, reprezentanții Primăriei Bacău, cadre ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bacău și Muzica Militară le-au vestit băcăuanilor, prin glasul col. (r) Paul Valerian Timofte, că pe 9 Mai sărbătorim Ziua Independenței de Stat a României, Ziua Victoriei Națiunilor Unite și Ziua Europei.

coroane10
coroane11
coroane14
coroane15
coroane30
coroane34

Evenimentul s-a desfășurat luni, 9 mai 2016,  în Parcul Trandafirilor, în fața bustului eroului băcăuan mr. Constantin Ene, acolo unde, Muzica Militara a deschis evenimentul cântând imnul național al României și imnul Europei. A urmat apoi slujba religioasă ținută de un sobor de preoți militari și civili sub protia Preacucernicului Părinte protopop Costică Busuioc pomenind cu dragoste memoria eroilor neamului.

Județul Bacău a avut o contribuție importantă la înfăptuirea idealului de independență si prin numărul mare de soldați, subofițeri si ofițeri care au participat la operațiunile militare pe frontul de la sudul Dunării, remarcați pentru faptele de bravură săvârșite în asalturile și luptele de la Grivița, Plevna, Rahova, Opanez, Vidin, Lom-Palanca, Riben, Casilovat și altele, mulți dintre ei dându -și viața sau fiind grav răniți.

Despre însemnătatea zilei de 9 Mai au vorbit col. (r) Paul Valerian Timofte, cdor. Nicolae Grigorie, cmdt. Garnizoanei Bacău și viceprimarul cu atribuții de primar, Ilie Bîrzu. Pe ritmurile imnului Eroilor, organizatorii evenimentului au depus coroane de flori la bustul eroului mr. Constantin Ene. Dupa încheierea festivității Muzica Militară a continuat să cânte în Parcul Trandafirilor preț de o oră.

Prestația instrumentiștilor a fost aplaudată la scenă deschisă de publicul spectator atras de acordurile fanfarei. Un alt punct de atracție a fost acela reprezentat de soldații din „Tradiția Militară Regimentul 3 Grivita”, elevi ai Colegiului Tehnic de Comunicatii „N.V.Karpen”, coordonati de lt. col. (r) Stelian Cojocaru. Alaturi de el, cinci tineri au imbracat uniforme de artileriști și dorobanți pentru a arăta generației actuale cum se îmbrăcau soldații la 1877.

253 de eroi băcăuani au rămas pe câmpurile de bătălie din Bulgaria. 

Din rândul celor căzuți eroic pe frontul neatârnării amintim:

  • soldat ANDREI LUPU satul Osebiți comuna Luizi- Călugăra – considerat a fi primul erou român cazut în noaptea de 13-14 august 1877 la Casilovat;
  • locotenent CHIVU STĂNESCU din comuna Podu Turcului, căzut la 30 august 1877 la atacul redutei Grivița 2;
  • maiorul CONSTANTIN ENE din Bacău, căzut la 7 noiembrie 1977 la atacul cetății Rahova;
  • căpitanul DIMITRIE BUȘILĂ din Târgu-Ocna căzut la 31 august în luptele sângeroase de la Reduta Grivița 1.

Fie ca amintirea acestor eroi băcăuani, în fața cărora ne plecăm cu recunoștință – cei care au contribuit la cucerirea independenței de Stat a României – să rămână veșnic vie în amintirea noastră și a tuturor generațiilor peste timp.

You may also like...