A II-a ediţie a Şcolii de vară „Osana” – Parohia „Intrarea Domnului în Ierusalim” Bacău
Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, în parohia „Intrarea Domnului în Ierusalim” Bacău, fiinţează de mai bine de un an Centrul de Catehizare pentru copii „Osana”. În calendarul Centrului din vara aceasta, s-a stabilit o Şcoală de vară şi o Tabără.
În perioada 24-28 iunie 2022, beneficiarii Centrului „Osana”, prin programele Şcolii de vară, au avut bucuria de a fi alături de tinerii din A.S.C.O.R., preţ de mai multe zile. Duminică, 24 iunie, copiii au participat la Sfânta Liturghie, iar cei pregătiţi prin Taina Spovedaniei au primit Sfânta Euharistie. Începând cu ora 11.30, ca în toate celelalte zile, au mers la restaurant unde au luat masa. Fiind zi de sărbătoare, copiii au început partea a doua a zilei prin jocuri de cunoaştere, iar mai apoi au vizionat un film creştin în mirosul îmbietor al popcornului.
Luni, 25 iunie, începând cu ora 8.30, copiii au rostit rugăciunile dimineţii, iar apoi au făcut înviorarea în curtea bisericii ghidaţi de tinerii voluntari. Această zi a stat sub egida Caravanei A.S.C.O.R., prin familiarizare cu Sfânta Scriptură, iar întrebarea zilei a fost: „Este tinereţea timpul marilor alegeri?”. Ziua a continuat cu o serie de jocuri, special alese pentru a stimula creativitatea, lucru în echipă şi coordonarea participanţilor.
Marţi 26 iunie, după rugăciunea dimineţii şi înviorare, copiii au pornit spre Protoierie, au vizitat biserica „Precista” şi Curtea Domnească, iar de la ora 10 au pornit „Pe urmele Sfinţilor”, atelier susţinut de doamna arheolog Brânduşa-Elena Popovici la Muzeul de Istorie „Iulian Antonescu” Bacău, descoperind importanţa martirilor şi modelul lor pentru noi: modele de curaj, de asumare, de credinţă şi de responsabilitate.
Copiii au devenit arheologi pentru o zi şi au decoperit Sfinţii de la Niculiţel, Halmyris, Adamclisi şi Schitul Pocrov. La sfârşitul drumului prin istorie s-au întors în Bacău unde au descoperit două obiecte care atestă creştinismul în zona aceasta încă din secolul al VI-lea. Tot marţi a fost realizat şi atelierul „Din cufărul bunicii”, realizat de doamna muzeograf Viorica Băluţă, care a prezentat crâmpeie din istoria noastră, expuse la Muzeul de Istorie.
După amiază, alături de doamna Gabriela Irina Benchea Romanic, Atelierul de pictură icoane pe sticlă, a determinat pe cei mici ca prin migală să descopere rugăciunea din timpul lucrului.
Miercuri, 27 iunie, nspectoratul pentru Situații de Urgență „Mr. CONSTANTIN ENE” al Județului Bacău, a ţinut beneficiarilor un mic curs de prim ajutor în caz de reală urgenţă. După-amiaza zilei a fost despre „Brăţara prieteniei”, atelier prin care copiii au confecţionat câte o brăţară pentru ei, prieteni sau familie.
Joi, 28 iunie, ca o răsplată pentru atenţia şi pasiunea arătată de cei mici pe parcursul Şcolii de vară, prin bunăvoinţa Centrului Regional de Ecologie, cei mici şi-au scăldat privirile pe apele liniştite ce învăluie Insula de Agrement, plimbându-se cu bărcuţele pe râul Bistriţa. După-amiază a urmat o petrecere pentru ziua unui micuţ sărbătorit, premierea şi toate detaliile privind Tabăra de Vară de lângă Mănăstirea Bogdana.
(Pr. Ionuţ Epure – Parohia „Intrarea Domnului în Ierusalim” Bacău)