A început simpozionul internațional de teologie despre rugăciune

Patriarhul Daniel a deschis luni lucrările Simpozionului Internațional de Teologie „Importanța rugăciunii în viața eclesială şi personală a credincioșilor”, felicitând pe organizatori și binecuvântând participanții.

În mesajul transmis, Preafericirea Sa și-a exprimat speranța că „acest eveniment academic va contribui la promovarea rugăciunii ca stare de întâlnire și convorbire a omului cu Dumnezeu, ca izvor de sfințire în Biserică și în familie, dar și ca arvună a bucuriei din Împărăția iubirii Preasfintei Treimi”.

Mesajul Patriarhului s-a intitulat „Rugăciunea constantă aduce bucurie sfântă în viața Bisericii și a credinciosului”.

Mai departe, Romeo Moșoiu, consilier la Ministerul Educației, a transmis mesajul Ministrului Ligia Deca. Doamna ministru a subliniat nevoia de colaborare în perioade de criză și a spus că relația dintre Școală, comunitate și Biserică este necesară și binevenită. Ea a amintit sprijinul oferit de Biserică pentru copiii cu șanse reduse de participare școlară, prin contribuții materiale și educaționale.

În continuare, Academicianul Mircea Dumitru, vicepreședinte al Academiei Române, a amintit, citând un text al Patriarhului Daniel, că credința și cultura nu sunt două entități paralele, ci se întrepătrund și se conțin reciproc.

Vicepreședintele Academiei Române a subliniat în mesajul său că rugăciunea este „un fenomen global și universal, una dintre cele mai comune și răspândite forme de manifestare a religiosului în viețile noastre”. El a precizat că alături de semnificația principală – cea spiritual-religioasă sau teologică, „înțelesurile unei rugăciuni sunt completate de semnificațiile sale poetice, social-comunitare sau relaționale și, nu în ultimul rând, acelea epistemice”.

Din partea Secretariatului de Stat pentru Culte, a luat cuvântul la simpozion Florinel Irinel Frunză, director cu atribuții de Secretar de Stat. Acesta a spus, printre altele, că „rugăciunea este un act de comuniune, de suport social, un moment al întâlnirii, al recunoașterii lucrurilor care ne unesc, al speranțelor comune”.

„Rugăciunea contribuie la promovarea unui climat de pace socială din ce în ce mai necesară pentru societatea europeană în care identitatea creștină a cetățenilor este din ce în ce mai puțin asumată”.

Rectorul Universității din București, Prof. Dr. Marian Preda, a prezentat un material intitulat „Rugăciunea – o abordare din perspectiva sociologiei timpului” în care a concluzionat că „avem sau nu avem la dispoziție timp, copii, pensionari sau adulți activi, rugăciunea este în mod evident o rutină cu caracter temporal și pozitiv eminamente benefică pentru toate vârstele.

În partea a doua a lucrărilor zilei vor lua cuvântul mai mulți ierarhi. Vezi programul integral

 Text preluat: Basilica.ro

You may also like...