A XII-a ediție a Congresului Național „Hristos Împărtăşit Copiilor”

Cel de-al 12-lea Congres Național al programului educațional „Hristos împărtășit copiilor s-a desfășurat în perioada 16-19 septembrie 2019 la Mănăstirea „Înălțarea Sfintei Cruci” – Caraiman, din stațiunea prahoveană Bușteni. La acesta au fost prezenți inspectorii pentru catehizare parohială din fiecare eparhie a Patriarhiei Române, inspectorii de religie din fiecare județ al țării, organizatorii evenimentului, dar și Inspectorul Şcolar General pentru disciplina Religie din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale. 

20190919_095235
20190917_111759
20190918_115509
img-20190918-wa0001

Arhiepiscopia Romanului și Bacăului a fost reprezentată de preotul Daniel-Ionel Marari, inspector pentru catehizare și tineret din cadrul sectorului Cultural al Administrației Eparhiale. Alături de el a fost prezent  și părintele Adrian Alexandrescu, inspector la disciplina Religie din partea Inspectoratului Școlar Județean Bacău.

În cele trei zile s-a avut în vedere analizarea rezultatelor programului Hristos Împărtăşit Copiilor şi totodată stabilirea unor priorităţi şi a anumitor strategii pentru a răspunde cerinţelor şi problemelor contemporane.

Tot acum s-a avut în vedere şi dezvoltarea unei strategii pe termen lung privind colaborarea dintre Biserică – Şcoală – Familie şi totodată creionarea programului concursului care se va desfăşura în anul 2020. Proiectul „Hristos Împărtăşit copiilor” se desfăşoară în parteneriat cu Organizaţia „World Vision România”.

Pr. Mihai Pavel, director regional World Vision, a spus că dorința organizației pe care o reprezintă este aceea de a-i coagula pe diferiții actori implicați în astfel de inițiative, de a identifica nevoile de echipare în cadrul proiectului și de a focaliza eforturile pe acoperirea acelor nevoi.

Potrivit Părintelui inspector Constantin Năclad, consilier patriarhal, se caută noi modalități de colaborare pentru educația religioasă, în special la nivel de programe europene, dar și naționale. De asemenea, Părintele Constantin Năclad a subliniat că este nevoie de o colaborare mai strânsă între preoții implicați în Proiectul Alege școala! și parohii.

Participant la eveniment, consilier în cadrul Ministerului Educației, Romeo Moșoiu, a declarat că în cadrul lucrărilor s-a discutat despre rolul profesorului de Religie, dar și despre rolul catehetului în relația cu copiii, școala și Biserica.

La rândul său, Vasile Timiș, inspectorul școlar general pentru disciplina Religie în cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale, a explicat că în ziua de astăzi o discuție aprofundată despre identitatea națională include valorile religioase și patrimoniale pe care le asumă un popor.

Congresul s-a încheiat prin prezentarea evoluției și impactului programelor și proiectelor implementate de Biroul de Catehizare al Patriarhiei Române, precum și a planului strategic pentru anul viitor.

You may also like...