A XIX-a ediție a Zilelor „Episcop Melchisedec Ștefănescu” a ajuns la final

Cea de-a patra zi, și ultima, dedicată manifestărilor prilejuite de cea de-a XIX-a ediție a Zilelor ”Episcop Melchisedec Ștefănescu” a debutat la ora 09.00, la Catedrala arhiepiscopală, prin săvârșirea Dumnezeieștii Liturghii de către IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, alături de preoți din administrația eparhială și de un impresionant sobor de preoți din Protopopiatul Moinești, adunați în sinaxă cu prilejul acestor sărbători eparhiale.

melchisedec_stefanescu_5
melchisedec_stfanescu_3
melchisedec_stefanescu_6
melchisedec_stefanescu_4
melchisedec_stefanescu_2
melchisedec_stefanescu_1
melchisedec_stefanesc
melchisedec_ste
melchisedec_s
melchisedec
melchised
melchise
melchis
melchi
melc
me
m

În cadrul slujbei, cei 100 de slujitori ai sfintelor altare și credincioșii prezenți s-au rugat alături de chiriarh, fiind înălțate rugăciuni spre pioasă amintire prin oficierea unei slujbe întru veșnică amintire a vrednicului de pomenire episcop Melchisedec, la împlinirea a 127 de ani de la trecerea sa la cele veșnice. 

După citirea Sfintei Evanghelii, părintele Florin Țuscanu a omagiat personalitatea ierarhului Melchisedec Ștefănescu aducând în actualitate un cuvânt funebru rostit de Ierarhul Visarion Puiu în data de 16 mai 1922, la parastasul prilejuit de trecerea a 30 de ani de la nașterea în ceruri a ierarhului care i-a fost model de viețuire.

La finalul Sfintei Litughii, după ce cei 100 de preoți s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului din același Potir, primind binecuvântarea Ierarhului, părintele Costel Mareș, protopop al Protopopiatului Moinești a rostit un cuvânt în care a subliniat importanța zilei de 16 mai pentru eparhia Romanului și Bacăului, apoi a răsplătit efortul depus de 11 cadre didactice din zona Moineștiului de-a lungul întregii activități la catedră, prin oferirea de diplome și premii. Cadrele didactice premiate cu această ocazie, au rostit cuvânt de mulțumire Ierarhului și preoților prezenți care în contextul Anului omagial al satului românesc și al sărbătorilor melchisedechiene au ales să omagieze excelența în educație.

Apoi, părintele Daniel Ionel Marari, inspector în cadrul Sectorului cultural al administrației eparhiale, a rostit un scurt cuvânt despre implementarea concursului patriarhal „Hristos, sufletul satului meu” în Eparhia Romanului și Bacăului în perioada decembrie 2018-aprilie 2019, apoi Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a premiat pe câștigătorii primelor trei locuri, oferind binecuvântarea arhierească Parohiei Horia din Protopopiatul Roman și Parohiei „Sfinții Trei Ierarhi” din Bacău, care vor reprezenta Eparhia Romanului și Bacăului la etapa patriarhală, desfășurată la București în data de 21 mai, cu prilejul hramului Catedralei patriarhale închinat Sfinților Constantin și Elena.

Momentul liturgic a fost urmat de tradiționala procesiune la mormântul ”celui mai luminat episcop al românilor”, situat din incinta Fundației care-i poartă numele, instituție reprezentativă  nu doar pentru Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, ci și pentru această zonă a Moldovei, aici funcționând o grădiniță, cabinete medicale, un Centru de zi pentru copii din familii în dificultate și un Centru social multifuncțional.

În curtea instituției, lângă chivotul sfânt care adăpostește trupul neînsulețit al ierarhului, soborul preoților moineșteni a săvârșit slujba parastasului pentru ctitorul Grădinei de copii, la împlinirea a 127 de ani de la nașterea sa în ceruri. Aici, după săvârșirea slujbei, monahia Dionisia Șchiopu a prezentat revista grădiniței denumită „Grădina de copii”, apoi copiii de la Grădinița ”Episcop Melchisedec” au susținut un moment artistic recitând versuri din poemul închinat de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim „Părintelui Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române”.

După acest moment, reprezentanți  ai Protopopiatului Moinești și ai Consiliului Local Roman au depus coroane de flori la mormântul ierarhului comemorat, iar tinerii pezenți au fost răsplătiți cu produse de panificație de la Brutăria „Betleem” a Arhiepiscopiei.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul Theotokos, al Protopopiatului Moinești. Tototdată, la acest moment de mare sărbătoare, Catedrala arhiepiscopală a răsunat de pricesnele interpretate magistral de doamna Oana Carmen Pintea, interpret popular.

Tot astăzi, începând cu ora 13.00, o delegație preoțească de la Centrul eparhial a participat la inaugurarea Piațetei „Episcop Melchisedec Ștefănescu” de către domnul Lucian Micu, primarul orașului Roman, aflată vis-a-vis de Biserica „Precista Mare” din Roman.

Cu aceste evenimente desfășurate în ziua de 16 mai s-au încheiat manifestările dedicate celui mai luminat episcop al Românilor, cu prilejul celei de a XIX –a ediție a Zilelor „Episcop Melchisedec Ștefănescu”.

(BGV)

You may also like...