Activitate a Concursului Național Cathetic 2023 în Parohia „Sf. Trei Ierarhi” Bacău

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, joi, 9 martie 2023, în ziua când se cinstesc Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia, în Centrul social şi cultural-cetehetic al Parohiei „Sf. Trei Ierarhi” Bacău s-a desfăşurat o nouă activitate din cadrul Concursului Național Cathetic „Tinerii și vârstnicii să laude numele Domnului”, proiectul parohial fiind intitulat „Hristos, punte între generaţii”.

Elevii clasei a VII-a B (dirigintă Prof. Moroi Irina), însoţiţi de doamna Prof. de Religie Mirela-Nela Cîrlan, au venit să cunoască beneficiarii Centrului de socializare pentru persoane vârsnice a Parohiei „Sf. Trei Ierarhi” Bacău coordonaţi de doamna asistent-social Bulmoagă-Ursache Diana-Elena şi pentru a purta un un dialog între generaţii.

În deschiderea întâlnirii, preoţii parohiei au arătat însemnătatea cinstirii sfinților în biserica ortodoxă, povestind martiriul celor 40 de mucenici şi explicând datinile legate de această sărbătoare.

A urmat apoi un dialog, un schimb reciproc de cunoştinţe, din care fiecare tânăr a plecat mai îmbogăţit, în primul rând cu valorile religioase și morale ale celor vârstnici, care reprezintă un bogat patrimoniu spiritual pentru viața comunităților creștine.

Copiilor li s-a vorbit despre importanța cinstirii părinţilor, a bunicilor și a seniorilor comunității din care facem parte, plecând de la îndemnul biblic „Cinstește pe tatăl tău și pe mama ta” (Deut. 5,16) şi exemplificând cu iubirea deplină pe care sfinţii au arătat-o faţă de Dumnezeu, plătind uneori chiar cu preţul vieţii.

La finalul întâlnirii, copiii s-au bucurat împreună cu seniorii Centrului de socializare, când au gustat colăceii în formă de opt, care se numesc popular „sfinţi” sau „mucenici”, aduşi de la Brutăria „Betleem” a Centrului Eparhial. Părintele paroh Aurel Cîrlan le-a explicat celor prezenţi că aceştia „sunt făcuţi din pâine dulce şi în formă de 8 pentru că acest semn simbolizează veşnicia şi dulceaţa vieţii veşnice din ceruri.”

You may also like...