Activitate catehetică desfăşurată în Parohia „Intrarea Domnului în Ierusalim” Bacău

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, în Parohia „Intrarea Domnului în Ierusalim” Bacău fiinţează de aproape trei ani, prin implicarea preotului coordonator Ionuţ Epure, Centrul de socializare pentru vârstnici „Osana”. Întâlnirile se desfăşoară neîntrerupt, în fiecare zi de joi, începând de fiecare dată cu săvârşirea Sfintei Liturghii, apoi continuând cu diverse prelegeri, cateheze sau activităţi conform programului stabilit. De asemenea, seniorii au participat la numeroase pelerinaje la mănăstirile din ţară, urmând ca anul acesta, prin intermediul Centrului de pelerinaje „Meteora”, să se închine şi la locurile sfinte din Israel.

Aderând la proiectul Protoieriei Bacău, „Hristos – lauda bătrâneţilor mele”, în perioada Postului Mare au fost invitaţi mai mulţi preoţi pentru a împărtăşi din experienţa vieţii lor pastorale, sau pentru a susţine cateheze tematice. Una dintre aceste întâlniri a avut loc joi, 16 martie 2023, când părintele Mihai-Flavius Balaban, slujitor la Parohia „Sf. Trei Ierarhi” Bacău a susţinut cateheza „Taina Spovedaniei – primenirea sufletului” din cadrul Proiectului Catehetic al Protoieriei Bacău intitulat „100 de Cateheze pentru Postul Mare”.

Folosind mijloace moderne de prezentare, părintele a reamintit participanţilor noţiunile de bază ale Tainei Spovedaniei, apoi, printr-un mod inedit, a prezentat situaţii practice şi cazuri de excepţie. Pornind de la celebra pictură a lui Rembrandt, „Întoarcerea fiului risipitor”, prin stilul educaţiei nonformale, părintele catehet a creionat nuaţele Tainei Pocăinţei care rezultă din această pildă, devenită un izvor nesecat de inspiraţie. La momentul aprofundării temei, cei prezenţi au realizat că Taina Mărturisirii este strans legată atât de Taina Botezului, fiind numită şi „al doilea botez”, cât şi de Sfânta Împărtăşanie, deoarece prin iertare primită reintrăm în stare de comuniune, sau de părtăşie cu Dumnezeu.

După stabilirea concluziilor, a urmat un şir de întrebări la care părintele Flavius Balaban a răspuns cu mult tact, înţelegând interesul auditorului pentru subiectul catehezei. De altfel, preacucernicia sa, a mai interacţionat cu beneficiarii Centrului „Osana” şi în Postul Craciunului, când a susţinut cateheza „Rugăciunea profeților și drepților Vechiului Testament”.

Anul 2023 fiind decretat în Patriarhia Română „Anul omagial al pastoraţiei persoanelor vârsnice”, prin înfrăţirea Centrului „Osana” al Parohiei „Intrarea Domnului în Ierusalim” şi Centrul „Sf. Ioachim şi Ana” al Parohiei „Sfinţii Trei Ierarhi”, se întrezăresc activităţi comune, schimburi de experienţă, pelerinaje, dar şi participări la Taina Sfântului Maslu, cu rugăciuni pentru sănătatea sufletească şi trupească a beneficiarilor.

You may also like...