Activitate culturală, la Parohia Lazaret
Duminică, 25 noiembrie, începând cu ora 13.00, la Parohia Ortodoxă Lazaret a avut loc o activitate cu caracter cultural-istoric la care au participat peste 100 de persoane.
Inițiată de către Serviciul cultural al Parohiei Lazaret, întâlnirea a avut loc cu scopul de a marca trecerea a 100 de ani de la evenimentul Marii Uniri, cât și a „Zborului” Unirii. Pentru acest eveniment au fost invitați domnul col. (r) Paul Timofte din partea Asociației „Cultul eroilor”, domnul profesor Alistar Didi de la catedra de istorie din cadrul Școlii „M. Drăgan” din Bacău, Manea Brândușa de la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău și Pr. Florin Țuscanu .
Întâlnirea a debutat cu intonarea Imnului de către participanții la eveniment, urmată de discursul domnului Paul Timofte, care a evidențiat luptele care s-au desfășurat pe teritoriul județului Bacău, remarcând existența celor 14 cimitire ale eroilor în care se odihnesc peste 80.000 de soldați.
A urmat prezentarea filmului realizat de către membrii Serviciului cultural al Parohiei Lazaret despre actul Unirii de la 1918, după care a urmat intonarea de cântece patriotice și discursul domnișoarei Manea Brândușa cu privire la „Zborul Unirii”. Aceasta, cu ajutorul fotografiilor de arhivă și a informațiilor oferite a menționat faptul că zborul a plecat din Bacău spre Blaj, prin intermediul căruia aviatorul Vasile Niculescu a adus românilor ardeleni mesajul care a contribuit decisiv la convocarea Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, de pe 1 Decembrie 1918.
Domnul Didi Alistar a evocat contextul geo-politic al Marii Uniri, arătând faptul că unirea românilor sub un singur stat a fost un ideal la care au visat și contribuit toate generațiile. Au fost remarcate chipuri de personalități istorice care au avut un rol esențial în pregătirea Unirii, efortul armatei române din Primul Război Mondial și dezvoltarea țării în perioada interbelică.
La final, Pr. Țuscanu Florin a arătat rolul Bisericii Ortodoxe în realizarea Unirii și a prezentat implicarea Ierarhului Teodosie Atanasiu, Episcopul Romanului, în susținerea păstoriților în timpul Primului Război Mondial.
Activitatea face parte din seria manifestărilor culturale pe care Parohia Ortodoxă Lazaret, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, le desfășoară în cadrul Anului Omagial al Făuritorilor Marii Uniri.