Activitatea atelierului de iconografie continuă la Bacău

Cea de-a doua zi a Atelierului de iconografie, organizat la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” din Bacău cu binecuvântarea IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, de către Protopopiatul Bacău, a fost încărcată de noi bucurii și surprize.

Pictorii Marius Ciprian Ghinescu (Iași), Forian Lipan (Bacău), Ierom. Antipa Burghelea (Mănăstirea Antim Bucuresti), Pr. Bogdan Antohi (Bacău), Monahia Irina Nedelcu (Mănăstirea Diaconești), Monahia Mariami Crăciun (Mănăstirea Tisa Silvestri), Cristian Bandi (Bacău), Prisacaru Cristinel (Roman), Cristian Dumitru (Bacău), Zupcu Constantin ( Iași), Ghinescu Alice Elena ( Iași) și-au desfășurat activitatea artistică creând în prezența vizitatorilor adevărate opere ce au avut ca temă reprezentări zugrăvite cu multă evlavie, ale vieții Sfintei Cuvioase Parascheva.

La invitația părintelui protopop Costică Busuioc, imediat după evenimentul lansării la Bacău a albumului ”Bisericile de lemn ale Moldovei” –  lucrare semnată de Otilia Bălinișteanu, Protopopiatul Bacău a primit vizita a două personalități marcante ale Bisericii Ortodoxe Române:

  • părintele Nicolae Dascălu, consilier patriarhal, director al publicațiilor Lumina, coordonatorul Centrului de Presă „Basilica” și preot paroh la Parohia Zlătari din București, 
  • precum şi domnul Alexandru Nicolau, membru al Comisiei de Pictură Bisericească a Patriarhiei Române.

Cei doi oaspeți au felicitat Protopopiatul Bacău pentru inițiativa de a pune în valoare truda iconarilor băcăuani şi efortul de evidențiere a artei iconografice în planul artistic băcăuan și în comunitatea băcăuană, în contextul Anului omagial al sfintelor icoane.

Un eveniment dedicat Sfintelor Icoane în ”Anul omagial al Sfintelor icoane, al iconarilor și al pictorilor bisericești” aici, la Bacău, mai ales în perioada aceasta de pregătire pentru Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, am putea spune că este o minune și o binecuvântare de la Dumnezeu, pentru că Sfânta Parascheva este ocrotitoarea Moldovei și în același timp Sfânta Parascheva este cea care ne îndeamnă mereu să privim către Împărăția lui Dumnezeu. Așadar, Sfânta Paraschiva este călăuzitoare către Împărăția lui Dumnezeu și avem în ajutorul nostru pe calea aceasta a împărăției, ICOANA, care este fereastră către lumină, către sfințenie, către împărăția Luminii Celei neînserate.

Mă bucur că în această expoziție sunt și icoane de patrimoniu, așadar moștenire prețioasă de la înaintașii noștri, și în același timp mă bucur că tinerii din ziua de astăzi continuă meșteșugul pictării de icoane.

În icoană se întâlnesc harul lui Dumnezeu și osteneala celui înzestrat de Dumnezeu ca să picteze icoane. Munca de a picta icoane am văzut-o întotdeauna ca pe o muncă ascetică, are ceva din nevoința călugărului… și, chiar dacă pictorul este mirean, el știe mai bine ca noi că atunci când te apropii de chipurile sfinte ai nevoie de o stare interioară potrivită. De fapt, cred eu, secretul icoanelor pe care noi le iubim stă tocmai în această sinergie între harul lui Dumnezeu și curățenia sufletească și înzestrarea artistică a iconarului .

Tinerii pe care i-am întâlnit în această seară sunt oameni care au și o pregătire de specialitate, altfel spus – ei nu merg doar la nivelul acesta al entuziasmului, al inspirației, ci sunt și oameni ai meșteșugului învățat în tihnă și în același timp oameni ai rugăciunii, ai puterii binefăcătoare pe care Dumnezeu o dăruiește celor care îl iubesc pe El și iubesc pe sfinții Săi.

Sfinții din icoane sunt de fapt pentru noi cea mai bună dovadă că atunci când oamenii îl caută pe Dumnezeu și Dumnezeu îi caută pe oameni. Icoanele de fapt sunt și epifanii arătări ale lui Dumnezeu către noi dar în același timp și scară a noastră către cer.

Fie ca această expoziție să aducă bucurie și pace aici în orașul Bacău pentru că, întotdeauna, acolo unde sunt icoane, unde sunt biserici, Lumina lui Dumnezeu aduce bucurie, aduce întotdeauna ceea ce trebuie să aibă un popor pentru ca să reziste la toate încercările din istorie.

a subliniat părintele Nicolae Dascălu.

Organizat cu binecuvântarea IPS Părinte Ioachim, Atelierul de iconografie este un eveniment ce se desfășoară în perioada 9-13 octombrie 2017, la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” din Bacău, în cadrul Simpozionului ”Cultul Sfintei Cuvioase Parascheva în Arhiepiscopia Romanului și Bacăului” .

You may also like...