Activități cu caracter duhovnicesc-pastoral în Parohia Mărgineni

Parohia Mărgineni din Protoieria Bacău a fost gazda mai multor activități din inițiativa părintelui paroh Nicolae Bucovineanu, având binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim.

 Miercuri în Săptămâna a IV-a din Postul Mare, în Biserica ,,Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” Mărgineni, sub protia PC. Părinte Protoiereu Eugen-Ciprian Ciuche, înconjurat de preoții comunei Mărgineni, s-a săvârșit Liturghia Darurilor înainte sfințite. Această Sfântă Liturghie a Sfântului Grigorie Dialogul este una cu o rânduială specială deoarece se săvârșește numai în Postul Mare. Specificul rânduielii reiese din faptul că Liturghia începe cu vecernia, acest lucru mergând în primele veacuri creștine atunci când credincioșii ajunau în post și doreau totuși să se împărtășească în aceeași zi.

 Credincioșii prezenți la slujbă, s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului, dar și cu cuvântul de învățătură expus de părintele protoiereu, care a transmis binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, a vorbit despre urcușul duhovnicesc al Postului Mare și despre Liturghia Darurilor. Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

Periplul duhovnicesc ar parohiei a continuat în seara zilei de miercuri, 14.04.2021, atunci când membrii Grupului Catehetic Mărgineni, s-au întâlnit la S biserica parohiei cu doamna Popovici Simona, psiholog școlar în cadrul Școlii Gimnaziale Mărgineni, discutând despre instituția familiei. Ca simbol al familiei, copacul vieții, conectează  generațiile trecute, prezente, viitoare într-un mod vizibil și plăcut. Sunt împărtășite rădăcinile profunde, puternice și legăturile strânse ale familiei, valorile personale, abilitățile, speranțele și idealurile. Se explorează povestiri personale despre echilibru, armonie, despre conectarea cu ei înșiși, cu ceilalți care îi înconjoară, precum și cu cei prețuiți care poate nu mai sunt în viață.

Familia este binecuvântare și lumină a Preasfintei Treimi, întrucât în ea omul trăiește taina și bucuria filiației, fraternității și paternității. În familia creștină, copilul învață să caute familia spirituală sfințitoare, adică Biserica, ai cărei membri sunt numiți fii și fiice, frați și surori, părinți și maici duhovnicești în Hristos.

Educaţia familiei începe de la educaţia copiilor, viitorii membri ai unor familii tinere. Nici şcoala şi, de multe ori, nici familia nu reuşesc să îndeplinească pe deplin sarcinile educative. Bisericii îi revine, în aceste condiţii, un rol foarte important în formarea tinerilor, educaţia religioasă contribuind la pregătirea tinerilor pentru viaţa de familie, întrucât sănătatea morală şi trăinicia familiilor sunt întreţinute şi cultivate prin învăţătura Bisericii.

Valorile familiei sunt concretizate prin viaţa de comuniune în care sunt asumate şi cultivate darurile specifice persoanelor familiei. Taina persoanei este realitatea ultimă şi fundamentală asumată în viața de familie.

Pr. Nicolae-Cătălin Bucovineanu

You may also like...