Activități cu tinerii în Parohia „Precista” din Bacău

La Biserica Precista din Bacău s-a derulat o nouă acti­vi­tate în cadrul proiectului „Biserica-familia mea”, care face parte din Proiectul național catehetic „Biserica – familia românilor de pretutindeni”, organizat de Sectorul teologic-educa­țional al Patriarhiei Române.

Pentru că sărbătoarea cea mai apropiată a fost cea a „Sfinților 40 de Mucenici”, s-a ales ca temă de discuție despre mărturisirea credinței și explicarea Sfintei Liturghii.Mai multe detalii despre această activitate a oferit preotul paroh Mihail Tomozei:

Cei 40 de mucenici din Sevastia Armeniei s-au bucurat întotdeauna de o mare venerație la poporul român, care a unit această sărbătoare cu o serie de tradiții locale, printre care mai cunoscută este aceea a  preparării celor 40 de colăcei, numiți mucenici sau sfințitori, pe care i-am adus în biserică pentru a fi dăruiți copiilor și tinerilor prezenți. Dar, dincolo de aceste obiceiuri locale s-a vorbit despre importanța mărturisirii credinței ortodoxe, cei 40 de mucenici fiind repere în acest sens, de aceea îi numim eroi și stâlpi ai Bisericii”.

 Partea a doua a întâlnirii a fost una interactivă și antrenantă. S-a explicat în mod practic rolul Sfintelor Vase, a veșmintelor și a celorlalte obiecte liturgice, fără de care nu se poate oficia Sfânta Liturghie.  În urma dialogului ce a urmat, tinerii au înțeles ce este Liturghia, unde și când se oficiază, cine săvârșește și ce se întâmplă în timpul ei, de aceea dobândirea unor astfel de cunoștințe sunt folositoare în vederea formării caracterului lor moral-religios.

Implicați în proiect au fost și doamna profesor Teodora Plăeșu, de la Școala Gimnazială „Spiru Haret” Bacău și părintele Adrian Bârdan, slujitor al Parohiei Precista care au ajutat și sprijinit activitățile desfășurate.

Pr. M.T.

 

 

 

You may also like...