Adormirea Maicii Domnului serbată la Mănăstirea Răchitoasa
Una dintre cele mai frumoase mănăstiri din inima Moldovei, Răchitoasa, și-a serbat astăzi hramul alături de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, arhiepiscopul Romanului și Bacăului.
Pelerini din zona Bacăului și credincioșii de pe Valea Zeletinului au luat parte la hramul Mănăstirii ”Adormirea Maicii Domnului” de la Răchitoasa. Evenimentul a fost cu atât mai impresionant, cu cât Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în biserica mare a așezământului monahal, sfânt locaș restaurat, ca și întreaga incintă de altfel, în cadrul unui impresionant proiect european finalizat anul trecut.
Astăzi, la serbarea Adormirii Maicii Domnului, alături de Înaltpreasfinția Sa, au mai slujit arhimandritul Serafim Huzdup, consilier eparhial, și arhimandriul Eftimie Bolin, starețul mănăstirii, alături de preoți din comuna Răchitoasa, constituind plinătatea de slujire și rugăciune între parohie și mănăstire.
Cuvântul de învățătură din cadrul Dumnezeieștii Liturghii a fost rostit de ierarh care și-a exprimat bucuria de a fi prezent într-una dintre cele mai reprezentative mănăstiri din cuprinsul Eparhiei Romanului și Bacăului. ”Dintru început îmi exprim bucuria să fiu în mijlocul acestei oaze de spiritualitate în care locuiește Maica Domnului, care știe să îmbogățească sufletește și trupește pe cei care vin în această sfânta biserică. Am dorit mult să revenim aici, întrucât este una dintre cele mai frumoase mănăstiri, pentru a cărei refacere ne-am străduit mult în anii ce au trecut. Astăzi, ne bucurăm ca într-o zi de Paște, căci este Paștele acestui locaș de rugăciune. Acest praznic este Învierea Maicii Domnului. Troparul praznicului de azi, închinat Maicii Domnului, este chintesența acestei sărbători. ”Întru naştere fecioria ai păzit, întru adormire lumea nu ai părăsit, de Dumnezeu Născătoare. Mutatu-te-ai la viaţă, fiind Maica Vieţii, şi cu rugăciunile tale, izbăveşti din moarte sufletele noastre”. În acest imn este concentrată toată Mariologia, toată teologia Maicii Domnului, respectiv ceea ce știm despre Preacurata Fecioară, Născătoare de Dumnezeu”, a explicat Înaltpreasfinția Sa. ”Maica Domnului a fost aleasă de Dumnezeu, la plinirea vremii, să fie reprezentantul umanității, prin care noi să dialogăm cu cerul. Preasfânta Născătoare este totdeauna mister. Nu a rostit multe cuvinte. În Sfânta Scriptură găsim cele spuse în dialog cu îngerul Domnului, apoi parcă se retrage în penumbră, pentru a arăta pe Fiul ei, pe Mântuitorul nostru, venit să ne ridice la starea pierdută prin păcat, la starea prin care ne legăm de Dumnezeu, Cel prin care viem și suntem. După ce a fost înălțată la ceruri de către Fiul, Maica Domnului a devenit icoana Bisericii și imaginea mântuirii noastre, trupul său fiind primul trup omenesc care a înviat și este așezat în ceruri. Maica Domnului este reprezentanta noastră, care deschide și cerul, nu doar istoria mântuirii noastre. Să cinstim pe Maica Domnului ca pe maica noastră, căci așa cum de la o mamă cerem tot ce avem nevoie pentru binele trupesc, tot așa și la Maica Domnului, căci prin ea nădăjduim să fie plinit orice dorim să primim de la Dumnezeul cel Ceresc”, a mai spus, printre altele, ierarhul. ”Parcurgem și noi același drum dacă avem conștiința să rămânem atașați la doctrina Bisericii și să urmăm calea pe care ne-a indicat-o Mântuitorul nostru Iisus Hristos. Dacă ascultăm și împlinim cuvântul lui Dumnezeu putem să devenim fii după har, cărămizi vii din care se constituie trupul tainic al Bisericii, uniți în același gând al mântuirii”, a apreciat Înaltpreasfinția Sa.
La rândul său, părintele arhimandrit Eftimie Bolin, a mulțumit chiriarhului pentru această zi de comuniune liturgică, plinire și împlinire a rugăciunilor cărora le-a răspuns Maica Domnului. ”Înaltpreasfinția Voastră ați venit cu bucurie în această zi de sărbătoare. Sperăm să sfințim în curând și paraclisul mănăstirii”, a menționat arhimandritul Eftimie.
Emoția sfântă a acestor zile de trăire binecuvântată a constituit încununarea sacră a comuniunii de rugăciune la hramul unuia dintre cele mai vechi și reprezentative așezăminte monahale din cuprinsul Eparhiei Romanului și Bacăului, Mănăstirea Răchitoasa, care datează din veacul al XVII-lea, fiind transformată după Legea Secularizării din 1863 în leprozerie, apoi în cămin de bătrâni, aceasta redevenind, după mai bine de 150 de ani, în circuitul religios și turistic ca fiind una dintre cele mai frumoase așezăminte monahale din această parte a Moldovei.
(Pr. Constantin Gherasim)