Alegeri pentru Adunarea eparhială în Arhiepiscopia Romanului și Bacăului

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, preoții și mirenii desemnați din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului au participat joi, 05 mai 2022, la alegerea membrilor clerici și mireni pentru Adunarea eparhială a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, pentru perioada 2022-2026.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în conformitate cu Hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române nr. 9678 din data de 28 octombrie 2021 și urmare a Deciziei Patriarhale Nr. 1 din 2022, pentru dizolvarea Adunărilor Eparhiale din mandatul 2018-2022 și desfășurarea alegerilor membrilor clerici și mireni în adunările eparhiale pentru mandatul 2022-2026, în data de 05 mai 2022, începând cu ora 09.00 s-au desfășurat alegeri pentru desemnarea deputaților clerici și mireni în Adunarea Eparhială în toate cele zece circumscripții electorale din cuprinsul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

În cadrul celor cinci protopopiate s-au delimitat cele zece circumscripții electorale: nr.1 şi nr.2 (Protopopiatul Roman); nr. 3, 4, 5  (Protopopiatul Bacău); nr. 6 şi nr. 7 (Protopopiatul Oneşti); nr. 8 (Protopopiatul Moineşti); nr. 9 (Protopopiatul Bacău) şi nr. 10 (Protopopiatul Sascut).

Adunarea eparhială este organismul deliberativ pentru toate problemele administrative, culturale, social-filantropice, economice şi patrimoniale ale eparhiei. Se compune din reprezentanții aleși ai clerului şi ai credincioşilor, în proporţie de o treime clerici şi două treimi mireni, cu o viaţă morală şi religioasă demnă de un creştin, care au candidat cu binecuvântarea ierarhului locului. Membrii Adunării Eparhiale, clerici şi mireni, se aleg pe termen de patru ani. Ei pot fi aleşi pentru cel mult două mandate.

Numărul membrilor aleşi în Adunarea Eparhială este de 30, dintre care 10 membri clerici și 20 mireni. Au depus cereri și au participat o mică parte din deputații mandatului 2018-2022, cei care au mai putut opta pentru încă un mandat. Conform regulamentului, aceștia pot avea doar două mandate consecutive sau nu. Am avut bucuria să alegem în noua Adunare Eparhială oameni care în și prin activitatea lor au sprijinit activitatea socială dezvoltată de biserică și au fost aproape de noi în toate activitățile pe care le-am derulat pentru oameni întru slava Sfintei Treimi.

Adunarea Eparhială se întruneşte în ședință anuală de lucru, în primul trimestru al anului și în şedinţe extraordinare, ori de câte ori este nevoie.

You may also like...