Activitate anti-bullying desfășurată de Protoieria Bacău

Marți, 8 iunie 2021, Protoieria Bacău împreună cu Școala Gimnazială „Nicu Enea” a organizat o activitate intitulată „Violența – arma celor slabi” menită să învețe și să atragă atenția elevilor cu privire la violență, mai exact la fenomenul de „bullying” prezent de cele mai multe ori în rândul tinerilor.

Această activitate a avut loc la inițiativa și invitația conducerii instituției școlare, doamna director Anca-Elena Vârlan și a comisiei pentru combaterea violenței, coordonată de către doamna preoteasă Nelia-Mirela Antohi, învățător primar, și în prezența preoților de la Parohia Șerbănești.

Tema cu titlul „Tăcerea favorizează bullyingul, strigă tare împotriva violenței” s-a adresat elevilor claselor V – VIII și a fost prezentată de către părintele protopop Eugen-Ciprian Ciuche și părintele Ciprian Olteanu.

Prin scurtele metraje tematice, jocuri de rol, povești terapeutice și dialogul inițiat, tinerii au putut înțelege în primul rând acest fenomen, iar mai apoi au reușit să conștientizeze că în orice circumstanță s-ar afla – agresor, victimă său spectator – trebuie să intervină prompt pentru stoparea violenței de tip bullying. Tot prin intermediul acestor mijloace nonformale de învățare, elevii au înțeles și suferința pe care o provoacă un comportament violent atât fizic, cât și verbal.

Menirea preoților care au vorbit elevilor despre „bullying” a fost conștientizarea și diminuarea fenomenului, explicând totodată beneficiul făcut celor din jur prin intervenirea în astfel de situații pentru posibilele victime. De asemenea, beneficiul se extinde și spre agresor, făcându-l pe acesta să constate greșala, iar mai apoi să o îndrepte, devenind astfel un prieten al colegilor săi. 

Un moment inedit al zilei l-a reprezentat „Povestea lui Paul”. În cadrul acestui exercițiu practic copiii au putut observa rănile sufletești care rămân în conștiința și memoria victimelor prin vorbele urâte pe care le adresăm. Mai apoi, după ce a intervenit părerea de rău, tinerii au fost rugați să lipească bucățile mai înainte rupte. Astfel au putut vedea că vorbele spuse din răutate produc durere și răni, iar atunci când dorim să reparăm, de cele mai multe ori nu reușim sau tămăduim în mod real durerea provocată, asemenea bucăților de hârtie care nu se mai potriveau.

La sfârșit, pentru participarea și implicarea elevilor în această activitate, doamna director i-a felicitat și i-a răsplătit cu diplome, același gest de mulțumire și recunoștință fiind îndreptat și către preoții care au susținut activitatea.

De asemenea, copiii au primit din partea preoților de la Parohia Șerbănești, invitația de a servi împreună masa de prânz în cadrul așezământului social „Didaskalos”.

Bucuria cea mai mare a fost reprezentată nu doar de dobândirea cunoștințelor teoretice prezentate, cât mai ales de însușirea unei noi abordări și înțelegeri a fenomenului bullying prin care toți participanții, adulți și copii, au consimțit să rupă tăcerea și indiferența pentru a sprijini în mediul școlar victimele constante ale violenței.

Pr. Răzvan-Dimitrie Radu

You may also like...