Arhimandritul Emilian Panait, pomenit la un an de la mutarea sa la Cer

Marți, 2 iunie 2020, cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, ce a fost însoțit de Părintele Arhimandrit Pimen Costea, la Mănăstirea Ciolpani din Protopopiatul Buhuși a fost săvârșită slujba Parastasului pentru Părintele Arhimandrit Emilian Panait, la împlinirea unui an de zile de la mutarea sa la ceruri. Slujba de pomenire a adunat, la mormântul amenajat în latura de SE a bisericii ctitorite de acesta în cinstea Sfântului Emilian de la Durostorum, preoți, alături de câțiva fii și fiice duhovnicești.

Încă de la primele ore ale dimineții a fost săvârșită Sfânta Liturghie sub protia părintelui Arhimandrit Serafim Huzdup, Exarhul Mănăstirilor din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, la care au participat preoți și fii duhovnicești din Eparhie, obștea Mănăstirii Ciolpani, împreună cu stavrofora Lucia Chirvase.

După terminarea Sfintei Liturghii a fost oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, înconjurat de soborul preoților și diaconilor, slujba Parastasului la mormântul Părintelui Arhimandrit Emilian.

La finalul slujbei Parastasului, părintele Vicar Eparhial, a vorbit despre duhovnicul său, părintele Emilian Panait.

Am venit astăzi aici pentru a arăta o altă dimensiune a vieții pământești,  a jertfelniciei  pentru cel care ne-a ținut în viață din punct de vedere duhovnicesc.  Ne-a chemat să fim alături de sfinția sa în Liturghia neîntreruptă  a pomenirii,  a mulțumirii și a jertfei necontenite. Înstrăinarea de valori aduce înstrăinarea de Dumnezeu. Rămâneți în ascultare față de duhovnicii dumneavoastră, rămâneți în biserică, rămâneți în Liturghie și veți moșteni Veșnica Liturghie, alături de slujitorii de ieri, de azi și de mâine. Un slujitor al Liturghiei devine încă de pe pământ nemuritor. Dumnezeu să îl ierte și să nu uităm să îl pomenim pe Părintele Emilian în rugăciunile noastre!

Înaltpreasfinția Sa a adresat un cuvânt de mângâiere aducând în actualitate personalitatea marelui duhovnic pomenit în această zi.

S-au spus multe și se vor mai spune despre un părinte duhovnicesc care și-a trăit viața aici pe pământ făcându-și plenar datoria față de ucenicii săi pe care i-a încredințat lui Dumnezeu spre păstorire și spre îmbisericire; față de măicuțele care au urmat cuvântul său, ele luându-și crucea au urmat lui Hristos! Iubiți credincioși, iată că la trecerea de un an nu uitați, se pare, de paternitatea spirituală pe care Dumnezeu a făcut-o prin Părintele Emilian față de fiecare dintre dumneavoastră!

Părintele Emilian era un părinte nepereche în panteonul de suflet al monahismului românesc. De fiecare dată am venit și eu cu emoție la părintele pe care l-am cunoscut încă din anii aceia grei, când biserica era constrânsă, reușind cu greu să își manifeste mesajul etern al Evangheliei Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

După slujba de pomenire, obștea Mănăstirii Ciolpani  a oferit credincioșilor și pelerinilor pachete cu alimente pentru pomenirea Părintelui Arhimandrit Emilian. (pr. Daniel-Ionel Marari)

You may also like...