Așezământul spitalicesc ”Precista”

Ziua de 15 august, când creștinii ortodocși serbează ”Adormirea Maicii Domnului”, pentru Așezământul Spitalicesc ”Precista” din Roman reprezintă  o speranță în împlinirea unei misiuni filantropice sub oblăduirea Maicii Domnului.

precista_0

În anul 1789, Egumenul Mănăstirii ”Precista” din Roman, Gherasim Putneanul, se hotărăște să înființeze un spital în incinta mănăstirii. Va fi un spital improvizat, fără mobilier necesar și doar cu niște călugări care mai ajutau la pansatul rănilor. Începând din 1797, Egumenul Vartolomeu Putneanul a apelat la sprijinul Episcopului Veniamin Costachi pentru a ridica un spital. Chiriarhul a adunat breslele oraşului şi le-a cerut ajutorul. Numele vechi al spitalului era „Ospitalul săracilor” și avea un număr de 10 paturi. Egumenul, superiorul mănăstirii, din resursele acesteia și cu sprijinul Episcopiei Romanului, mărește, în anul 1823, numărul de paturi la 20, iar în 1838, la 40. În 1872, pe acelaşi teren s-a ridicat o nouă clădire, cu denumirea Spitalul ”Precista” Roman, lucrările durând 13 ani, iar inaugurarea a avut loc în anul 1884.

         Clădirea spitalului este ridicată în stil neoclasic-romantic, având firide şi mici turnuleţe crenelate, cu două niveluri şi 46 de săli, putând adăposti 250-300 de paturi. Proiectul clădirii a fost realizat de Alexandru Constantinescu din Iaşi.

         Astăzi, această clădire revine la misiunea ei inițială. ”După îndelungi procese privind redobândirea proprietății asupra imobilului și a terenului aferent, precum și pentru anularea unor așa-zise înțelegeri privind transformarea acestei clădiri în hotel, cazinou, cu diverse activități aducătoare de profit finalizate în 2011, după trei ani de nejustificate tergiversări, începând cu anul 2012, s-au căutat și s-au identificat soluții privind restaurarea clădirii și înființarea unui spital”, a precizat  domnul Alexa Aurelian C-tin, consilier juridic.

         Obiectivul este realizarea, sub patronajul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, a unui Așezământ spitalicesc care să confirme misiunea Bisericii Ortodoxe în lume, în plan social-filantropic, sub dezideratul: ”Du-te și fă și tu asemenea!”. ”Cu acest deziderat, Arhiepiscopia Romanului și Bacăului dorește să consolideze, să reabiliteze și să doteze, potrivit exigențelor în vigoare, un patrimoniu spitalicesc de excepție – Spitalul Precista, unde să-și împlinească o parte din misiunea hristică față de oamenii suferinzi și neajutorați, după programul său social-filantropic intitulat tehnic: Ortodoxie și Ortopraxie. Pentru ca Ortodoxia să devină Ortopraxie, trăirea după poruncile lui Hristos trebuie să se reverse în afara ”eului” propriu în fiecare persoană ce constituie ”Trupul tainic al lui Hristos”, a spus  Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

         Dorința, inițiativa și deschiderea Centrului eparhial în legătură cu acest obiectiv pot fi apreciate și prin faptul că s-au angajat echipe de profesioniști care să evalueze, să întocmească planul de fezabilitate, planul de investiție, planul arhitectural și planul de construcție, cu respectarea normelor europene și a tendințelor din planul legislativ actual. Arhiepiscopia  a ales echipa nu pe criterii politice sau de confesiune, ci pe criterii de profesionalism și competență, urmărind să recreeze ceva necesar pentru comunitatea romașcană și nu numai, pentru a fi parte activă din elementul de revigorare și prosperitate a regiunii.

         În procesul de tratament clasic al afecțiunilor acute din spitalele de stat, după intervenții chirurgicale complexe, după tratarea afecțiunilor acute extreme, cum ar fi bolile cardiace de tipul infarctului, accidentele vasculare acute ș.a.m.d., acestea sunt tratate cu succes, apoi pacientul este externat și el trebuie să urmeze calea reabilitării. Externarea lui devine în multe cazuri o povară pentru “familie”, până ce acesta se recuperează total. În lipsa recuperării imediate crește stresul familial, cresc cheltuielile de întreținere în familie, cineva trebuie să își ia liber de la serviciu, să stea la capul bolnavului ca să îi ofere medicamentele, ca să îi ofere sprijin fizic și psihic. Apoi pacientul trebuie transportat pentru complicațiile conexe și trebuie recuperat privind transportarea lui în unități specializate din regiune etc.

        Așezământul spitalicesc ”Precista” vine și susține prin specialitățile existente în primul rând “familia”, apoi degrevează prin serviciile dezvoltate  stresul fizic, alină durerea, îmbunătățește calitatea vieții atât a pacientului, cât și a celor care gravitează în jurul lui. Aduce un plus de valoare pe toate planurile, iar angajații vor vedea cum oameni copleșiți de durere pleacă cu zâmbetul pe buze, pacienți cu dureri atroce și dizabilități acute se recuperează, satisfacția locală răsfrângându-se asupra comunității din Roman.

        Studiile efectuate care au generat nevoia de servicii vin în completarea a ceea ce a simțit Centrul eparhial, nevoia de a se apropia mai concret și mai pregnant de suferința oamenilor atât la nivel spiritual, cât și la nivel fizic. Serviciile sunt create pentru afecțiuni și bolnavi care în general sunt marginalizați de sistem și de comunitate.

        Arhiepiscopia Romanului și Bacăului vine în întâmpinarea lor cu o unitate demnă, cu servicii la standarde  europene, cu acces gratuit pentru orice asigurat în condițiile legii. Serviciile medicale vor fi completate de componenta duhovnicească, aspect absolut necesar în tratarea bolnavului și nu a bolii. ”Trupul, într-adevăr, trebuie să slujească sufletului, dar în același timp este templul sufletului. Deci trebuie îngrijit și prețuit, căci și trupul se pregătește pentru transfigurare, îndumnezeire”, a precizat Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop- vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

       Astfel, sperăm că în câțiva ani de la funcționare, Așezământul ”Precista” să devină un model de bune practici și un centru de excelență medical renumit. Serviciile medicale integrative sunt gândite într-o paletă de cost-eficiență-eficacitate orientată spre pacient, cu un management performant, astfel acest complex fiind conceput să se susțină prin propriile servicii. Putem spune că managementul este unul dintre punctele forte ale viitoarei unități medicale care vine în contradicție cu ceea ce se întâmplă în majoritatea spitalelor din România, unde sistemul sanitar suferă de o subfinanțare.

       Adaptarea serviciilor și dimensionarea lor optimă fac din acest proiect un beneficiu pentru pacient și o reușită pentru comunitate. Susținerea acestui proiect este, de fapt, susținerea unui întreg concept moral-creștin, întregind menirea Bisericii Ortodoxe Române în ajutarea aproapelui.

You may also like...