Atelier de educație nonformală pentru copii și preoți organizat de către Protopopiatul Bacău

Marţi, 18 mai 2021, Protoieria Bacău a organizat în Parohia Holt, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, o sesiune de jocuri în aer liber având ca participanţi tinerii din comunitatea parohială, elevi ai Şcolii Gimnaziale Holt. Acest atelier de educație nonformală se adresează în special preoţilor ce urmează să desfăşoare activităţi cu tinerii în ziua de 1 iunie, cu prilejul „Zilei Copilului”, dar şi o urmare firească a cursului de formare desfășurat pentru 40 de preoţi în cadrul Protopopiatului Bacău, în zilele de 10-11 mai a.c., sub titlul „Educație nonformală pentru dezvoltarea comunității”.

Părintele protoiereu Ciprian-Eugen Ciuche împreună cu o parte din preoţii care au luat parte la programul de formare în activităţile cu tinerii, au participat la o sesiune de jocuri, susţinute împreună cu copiii Parohiei Holt, de către Ioana Bidnic și Oana Ariton, asistenți sociali în cadrul Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”.

Gazda evenimentului intitulat sugestiv „Iubirea și înțelepciunea mea e jocul!”, a fost părintele Iulian Adam, parohul comunităţii din Holt, care a reuşit să aducă în curtea bisericii, cu sprijinul şi bunăvoinţa domnului Adrian Grigore, directorul Şcolii Gimnaziale Holt, un număr de aproximativ 50 de elevi.

Aceste ateliere îşi propun să implice activ tinerii și copiii în viața comunităților, acordând o importanţă deosebită dezvoltării unei relații active între preot și tinerii din parohia încredințată spre păstorire. Pentru a evidenţia succesul activităţii, vom aduce câteva mărturii atât din partea participanţilor cât şi din partea organizatorilor:

„Ne-am bucurat de jocuri şi de experienţe noi alături de părinţii care au fost împreună cu noi şi sperăm ca de acum înainte ora de cateheză să devină tot mai distractivă şi mai atractivă” (Petruţ Olaru, elev în clasa a VI-a la Şcoala Gimnazială Holt)

„Am cunoscut astăzi niște oameni frumoși cu suflet mare, care au renunțat pentru câteva momente la a mai fi adulți și s-au dedicat cu totul celei mai valoroase bogății a comunității, anume copiilor. Am cunoscut niște preoți cu spirit tânăr care au preferat să iasă din zona de confort și să se apropie de copii cu ajutorul jocului. Oameni bine pregătiți și dornici să descopere noi tehnici de a lucra cu copiii. Le mulțumim părinților din Protopopiatul Bacău pentru că vor să fie pe zi ce trece mai aproape de copiii din comunitatea lor și pentru că ne dau un exemplu viu de urmat despre dăruire și credință”. (Ioana Bidnic, asistent social în cadrul Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”).

„Copiii reprezintă o resursă inepuizabilă de entuziasm, energie şi poftă de viață în care este nevoie să investim. Prin joc putem face minuni în viețile celor mici. Experiența trăită în cadrul întâlnirii alături de tinerii părinți din Protopopiatul Bacău a lăsat în inima mea o mare bucurie. M-a impresionat dorința preoților de a se implica în comunitățile în care slujesc, în viețile copiilor. Emoțiile din momentul inițial au fost încununate cu multă bucurie simțită la finalul evenimentului. Sunt sigură că aceşti părinți vor face lucruri frumoase și ziditoare în parohiile lor, deoarece am văzut implicare și multă dorință de a fi aproape de ceilalți, de a cunoaște, de a învăța, de a folosi cea mai eficientă metodă de a obține încredere și de a închega relații prin intermediul jocului”. (Oana Ariton, asistent social în cadrul Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”)

Pr. Mihai-Flavius Balaban

You may also like...