Atelier de pictură pe sticlă la Biserica „Precista” din Bacău

În cadrul programelor dedicate „Anului omagial al pastorației românilor din afara României”, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în data de 28  martie a.c., în curtea bisericii „Precista“ și a Curții Domnești din Bacău a avut loc un atelier de pictură bisericească pe sticlă.

Acesta s-a adresat copiilor și tinerilor din grupul de cateheză al parohiei, participanți la microproiectul catehetic „Biserica – Familia mea“, parte din concursul național „Biserica-familia românilor de pretutindeni”.

Activitatea a fost coordonată de tânărul Alexandru Marian-Șerban, student în ultimul an la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași secția Artă Sacră și de doamna profesor Teodora Plăieșu.

Participanții au primit informații despre tehnica pictării icoanelor pe sticlă și au parcurs etapele teoretice și practice ale acestui tip de  icoană, care își are originea în tradiția românească. Ei au învăţat astfel, despre armonizarea culorilor pe sticlă, semnificaţia şi înţelesul icoanei creştine.

În perioada sărbătorilor pascale, lucrările vor fi vernisate în cadrul unei expoziții de grup, având și participarea on-line a  membrilor comunității Parohiei Ortodoxe Române din Turcia, parteneră în acest proiect cu Parohia Precista.

La sfârșit, tinerii au fost răsplătiți cu produse de panificație de la brutăria „Betleem” a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

Pr. T.M.

You may also like...