Ateliere de lucru dedicate Anului Comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești în Protoieria Bacău

Săptămâna aceasta, în zilele de miercuri și vineri, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, Protoieria Bacău a organizat o serie de activități dedicate Anului comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești. Astfel, Parohiile Măgura I și Racova au găzduit două întâlniri prezidate de către părintele protoiereu Eugen-Ciprian Ciuche, ale cântăreților bisericești, angajați sau voluntari, din trei două sau trei cercuri pastorale din împrejurimi. 

În cadrul acestor întâlniri cu caracter. administrativ și pastoral misionar s-au avut în vedere mai multe aspecte precum:

  • prezentarea calendarului general al Anului comemorativ 2023;
  • identificarea cântăreților bisericești cunoscători ai notației muzicale psaltice;
  • organizarea de workshop-uri având ca temă importanța cântării bisericești, ținuta fizică și morală a cântărețului în timpul slujbelor și în cadrul comunității parohiale, implicarea acestuia în diferite activități ale parohiei;
  • organizarea unor cursuri de perfecționare în studiul avansat al muzicii psaltice, dar și al cântării practice;
  • identificarea de cântăreți bisericești cu pregătire teologică, în vederea susținerii. unor conferințe, în cadrul activităților dedicate Anului comemorativ 2023, pe temele propuse de Sfântul Sinod cu privire la cântarea bisericească;
  • discutarea unor aspecte de ordin administrativ (întregirea dosarului personal – aspecte legislative).

De asemenea, în cadrul acestor întâlniri s-a avut în vedere, în mod deosebit, parcurgerea rânduielii tipiconale a Liturghiei Darurilor mai înainte sfințite, pentru a facilita săvârșirea săptămânală a acesteia, pe perioada Postului Mare, în parohia la care activează fiecare cântăreț. În viitorul apropiat vor mai urma alte două astfel de întâlniri în cadrul cărora vor evidențiate aceleași aspecte. 

You may also like...