Parohia BUNA VESTIRE Bacău

DCIM100MEDIADJI_0002.JPG
DCIM100MEDIADJI_0003.JPG
DCIM100MEDIADJI_0004.JPG
DCIM100MEDIADJI_0005.JPG
DCIM100MEDIADJI_0006.JPG
DCIM100MEDIADJI_0007.JPG
DCIM100MEDIADJI_0008.JPG
DCIM100MEDIADJI_0009.JPG

parohia Bunavestire

                                                                                             Monografia bisericii ”Buna Vestire”

                                                                                                                    Bacău

 

 

Cu puterea, cu lucrarea și cu harul Milostivului Dumnezeu, Cel în Treime lăudat, s-a ridicat, prin bunăvoința și cheltuiala Spătăresei Soltana Sandu Sturza, la anul 1820, Biserica „Buna Vestire”, în partea de răsărit a orașului Bacău.

Potrivit documentelor vremii, lăcașul de cult construit pe terenul familiei Sturza era mic, de forma unei case, cu pereții din cărămidă, plafonul de lemn și acoperișul de șindrilă, iar în partea dinspre apus avea un turn de lemn în carre au fost așezate clopotele.

Aici a slujit, timp de 43 de ani, Pr. Ștefan Giuncu (1820-1863).

Din anul 1864, credincioșii bisericii ”Buna Vestire” au avut ca slujitor și duhovnic pe Pr. Gheorghe Vassian, care, văzând că lăcașul nu mai corespunde nevoilor religioase, a inițiat demersurile pentru zidirea unui nou edificiu eclesial pe locul celui vechi.

Cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Episcop Melchisedec Ștefănescu, la 27 iunie 1879 s-a pus piatra de temelie, iar în anul 1882, luna noiembrie 21, biserica fiind terminată, a fost sfințită de același ierarh cărturar. Protopop al Bacăului era la acea vreme Pr. Teodor Atanasiu, următorul episcop în scaunul vlădicesc de la Roman, după Melchisedec.

Biserica a fost ridicată din cărămidă, în plan treflat, pe o lungime de 18 m, lățime de 6 m și înălțime de 9 m și a fost acoperită cu tablă. În partea dinspre apus, la intrare, s-a construit un turn înalt deasupra pridvorului, unde au fost așezate clopotele. La construcția și înfrumusețarea lăcașului de cult au contribuit: arhitectul Vasile Iamandi, sculptorul Vasile Manoliu din Iași, care a realizat catapeteasma din lemn de stejar (1880) pentru suma de 1.116 lei și pictorul Neculai Dumitru din Roman, care a pictat icoanele de pe catapeteasmă pentru suma de 2.113 lei.

Între anii 1892-1893 au fost efectuate noi lucrări de întreținere și reparație a podelei afectate de umiditate.

În perioada 1894-1915, Biserica „Buna Vestire” devine filială a bisericii „Sfântul Nicolae”, în grija preotului Gheorghe Crivăț, timp în care s-au făcut alte reparații la sfântul lăcaș.

În anul 1936, interiorul bisericii a fost pictat în ulei, reprezentând scene mari din Vechiul și Noul Testament.

În anul 1957, la data de 08 septembrie, ca urmare a efectuării a unor lucrări de înnoire de către Pr. Grigore Balaban, lăcașul a fost resfințit de către Episcopul Teofil Herineanu.

Lipsa unei fundații solide și a izolației, precum și cutremurele din 1977 și 1981, au clătinat din temelie zidurile bisericii și au deteriorat pictura interioară.

Odată cu numirea la această parohie a Pr. Paroh Valeriu Moisă și a Pr. Ioan Popica, având sprijinul credincioșilor, a fost demarat un amplu proiect de restaurare a lăcașului de cult.

Lucrările s-au desfășurat în perioada 2000-2004 și au constat în refacerea, pe fundație nouă de beton, cu izolație, a zidurilor grav afectate de umiditate. La sugestia arhitectului Ioan Zveghițev au fost demolați, pe porțiuni, pereții și ridicați din nou pe structură de rezistență.

Biserica a fost extinsă cu aproximativ 10 metri, lărgindu-se altarul, absidele și naosul. Pe lângă ajutorul material oferit de credincioșii băcăuani, apropiați bisericii „Buna Vestire”, mare parte din suma pentru aceste lucrări a fost donată de familia d-lui ing. Romeo Apăvăloaie, aproximativ 70.000 lei. Reconstrucția sfântului altar s-a făcut cu ajutorul familiilor Nicolae Nistor, Mădălin și Nicoleta Enescu (București) și a Pr. Valeriu Moisă, iar marmura albă de Cararra, din care s-a refăcut sfânta masă, a fost donată de Presb. Virginia Moisă.

La interior a fost realizată o nouă pictură în tehnica tempera de către pictorul Vasile Popescu, care a realizat și medalioanele din ocnițele de la exterior în frescă.

Alte lucrări au constat în introducerea unui sistem centralizat de încălzire, amenajarea și placarea soleei și a treptelor cu granit, înfrumusețarea sfântului lăcaș cu obiecte și podoabe de cult.

În aceeași perioadă, 2000-2004, a fost ridicată și o casă de prăznuire, cu etaj, unde s-a amenajat biblioteca parohială, s-a refăcut gardul împrejmuitor din fier forjat și zid de cărămidă, iar curtea a fost placată cu pavele.

Din milostivirea Preasfintei Treimi, în data de 09 mai 2004, efortul depus de fiecare a fost încununat, prin săvârșirea slujbei de resfințire de către, Preasfințitul Părinte Episcop Ioachim Băcăuanul, al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

Începând cu 03 aprilie 2012, a fost numit paroh al Bisericii „Buna Vestire” – părintele Iulian Neculai Mușat, fost arhidiacon la catedrala arhiepiscopală „Cuvioasa Parascheva”, din Roman și preot slujitor – părintele Ciprian Vasile Burcă, venit de la Parohia Gioseni.

Începând cu 01 decembrie 2015 a fost numit preot slujitor părintele Ionuț Căsăneanu, inspector pe catedra de Religie Ortodoxă în cadrul I.S.J. Bacău.

Între anii 2012-2015, s-au executat următoarele lucrări de înfrumusețare a lăcașului de cult:

– sistem nou de  încălzire în biserică;

– placare cu pardoseli din marmură;

– placare cu travertin – exterior;

– înlocuire învelitoare biserică cu tablă profilată tip țiglă;

– dotare curte biserică cu bănci;

– iconostase noi, icoane;

– au fost schimbate geamurile lăcașului de cult;

– curtea a fost reamenajată, extinsă și dotată cu pavele noi.

De asemenea, sfântul  altar a fost împodobit cu:

– acoperăminte complete din catifea brodată (pentru sfânta masă, proscomidiar, străni arhieresti, două măsuțe din sfântul altar);

-mobilier nou;

-obiecte de cult noi;

 

Scrie, Doamne, în Cartea vieții, pe iubitorii lăcașului Tău cel sfânt!

 

 

 

Întocmit: Pr. paroh Iulian Neculai Mușat

Lector-corector: Pr. dr. Cloșcă Ciprian Marius

 

You may also like...