Parohia CUV. PARASCHEVA Bacău

parohia Sf.Parascheva

                                                                                                      MONOGRAFIA PAROHIEI

                                                                                          ,,CUVIOASA PARASCHEVA” – BACĂU

 

Biserica ”Cuvioasa Parascheva” face parte din Protopopiatul Bacău, fiind situată pe strada Orizontului, nr. 72, municipiul Bacău.

Actuala biserică reprezintă renaşterea unui sfânt locaş mai vechi, practic o capelă funerară construită la jumătatea anilor ’30, din veacul trecut, în mijlocul cimitirului ce deservea nevoile de înhumare a răposaţilor din zona de sud-est a oraşului Bacău, respectiv a credincioşilor din comuna ”Domniţa Maria” şi a angajaţilor Fabricii de Celuloză şi Hârtie Letea, care fiinţa din 1890 sub tutela patronilor fabricii amintite, Constantin şi Maria Porumbaru. Urmaşii acestora, Radu și Elena Porumbaru, au construit o capelă pentru prohodirea celor ce doreau să fie înmormântați aici.                                                                                                                                           Cu dimensiuni reduse, a fost construită într-un timp record: toamna anului 1934, primăvara anului 1935, aşa încât în ziua de vineri a Săptămânii Luminate a fost sfinţită de ierarhul locului, primind hramul sărbătorii din acea zi – ”Izvorul Tămăduirii”. Atât cimitirul cât şi capela au fost în uz până în 1955, când, autorităţile comuniste atee au decis închiderea, în cursul aceluiaşi an, a ambelor obiective, iar deţinătorii de locuri de veci, obligaţi să strămute rămăşiţele pământeşti ale răposaţilor înmormântaţi aici la oricare din cimitirele oraşului, urmând ca pe spaţiul cimitirului să se efectueze lucrări de extindere a fabricii amintite. Planul a fost dus la îndeplinire, a fost construită calea ferată uzinală dublă, maşina de hârtie, magazii, rampe de primire-distribuire marfă, etc.
Părăsit, cu morminte deschise, goale, cimitirul a intrat în paragină. Capela, simbolul prezenţei şi al purtării de grijă a lui Dumnezeu până atunci, nu a mai primit aprobare de funcționare și, astfel, a intrat în ruină. În luna noiembrie 1989 ICRAL-ul municipiului Bacău care gestiona tot ce însemna construcţie pe raza oraşului a avizat demolarea ei.

Evenimentele din 1989 aveau să-i dea acestei capele o dimensiune nouă. Pe seama ei s-a înfiinţat  o nouă unitate de cult, de bunul mers a treburilor acesteia fiind desemnat să se ocupe Pc. Pr. Ioan V. Mera; hramul iniţial al capelei a fost transferat cimitirului reactivat, iar noua Biserică a primit hramul ”Cuvioasa Parascheva”, fiind singura unitate de cult urbană din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului ce este închinată acesteia.

Din acel moment s-a purces la construirea noii biserici parohiale, finalizată in anul 1994, inclusiv pictura, și a fost sfințită de către Preasfințitul Episcop Eftimie al Romanului și Hușilor, la data de 23 octombrie, același an.

Biserica este construită în formă de cruce, cu trei turle și elemente specific românesti, materialul folosit pentru ridicarea ei fiind cărămida. Ea este înconjurată de morminte, acestea constituind cimitirul propriu parohial.

Parohia numără aproximativ 1200 de familii de credincioși, majoritatea foști lucrători ai fabricii Letea, desființată  după 1995. Actualii slujitori ai Bisericii sunt preoții Silviu Busuioc și Ștefan Poiată.

Intocmit: Pr. Paroh Busuioc Silviu

Lector-corector: Pr. Dr. Cloșcă Ciprian Marius

You may also like...