Parohia ÎNVIEREA DOMNULUI Bacău
Monografia parohiei ”Învierea Domnului”
Bacău
Dupa Revoluția din decembrie 1989, o dorință a credincioșilor din cartierul Nord al municipiului Bacău a fost de a avea o biserică ortodoxă, deoarece la acea dată o parte din cartierul Nord făcea parte din Parohia Ortodoxă a comunei Mărgineni.
In primăvara anului 1991, un grup de credincioși din aceasta parte a municipiului, împreuna cu preotul Dinu Petru, au pornit construirea unei capele din lemn, spre a servi ca loc de închinare pentru credincioși. Durata constructiei a durat din luna mai pana la sfârșitul lunii octombrie 1991. Capela din lemn a fost loc de rugăciune pâna în anul 1996.
Pentru realizarea acestei construcții, preotul Dinu Petru a obținut de la Primăria Comunei Mărgineni suprafata de 5.500 m.p. cu titlu de donație. După construirea și sfintirea capelei de lemn, în decembrie 1991, a luat ființă Parohia ”Invierea Domnului”, air preotul paroh Dinu Petru a fost transferat de la Parohia ”Margineni”, pe aceeași funcție, la parohia nou înființată.
Înființarea parohiei și numirea ca preot paroh a avut loc conform Deciziei Secretariatului de Stat pentru Culte Nr. 4298/25.11.1991.
În anul 1992 au început demersurile pentru amenajarea unui cimitir și, astfel, parohia a primit aproximativ 3 hectare în folosință pentru realizarea acestui obiectiv. La 30 decembrie 1992 are loc prima înhumare, începând amenajarea cimitirului. La începutul anului 2011, consilierii locali băcăuani au aprobat alocarea, cu titlu gratuit, Parohiei ”Învierea Domnului”, cimitirul de pe strada Bradului nr. 40. Astfel, a fost stabilit ca suprafata cimitirului, remăsurată, adică 26.978 metri pătrați, să fie dată cu titlu gratuit parohiei, pe durata existenței cimitrului.
În toamna anului 1991, când a fost sfințită capela de lemn, a avut loc și sfințirea suprafeței de pămant pe care s-a ridicat apoi biserica mare. Piatra de temelie a fost pusă în ianuarie 1993. Banii pentru aceasta constructie au fost adunați din administrarea cimitirului nou format, cât și din micile donații oferite de credincioși și de SC Dedeman SRL, în valoare totală de 10.000 de euro.
În anul 1994, au fost obținute autorizațiile de construire, ce au avut ca bază proiectul întocmit de arhitecții Săndulescu și Boiciuc; proiectul privind rezistenta fiind întocmit de ing. Ghiță Jianu.
Firma SC Ecor SRL, din Bacău, a construit sfântul lăcaș pănă la turle.
Din anul 1996 s-au mutat slujbele, din capela de lemn, la demisolul bisericii noi, pănă la data de 18 aprilie 2011, când s-a facut mutarea la etajul bisericii. La această dată subsolul este în curs de amenajare, fiind la nivel de pictură, folosit cu precădere în anotimpul friguros, datorită costurilor mai mici de funcționare.
Tencuielile interioare și exterioare în frescă, cu var, nisip și fuior s-au terminat în anul 2007. Tot în acest an a început pictarea bisericii la interior. Pictura în tehnica frescă a fost realizată de pictorul Mihai Chiuaru, care a definitivat lucrarea în anul 2010.
Mobilierul este realizat din lemn, fiind sculptat în stil moldovenesc. In perioada 2010-2011, sfântul lăcaș a fost pavat la interior cu marmura de Rușchita și granit, lucrarea fiind efectuata de SC Vimpex SRL.
La data de 18 aprilie 2011 a fost efectuată prima slujbă în biserica mare a ”Invierii Domnului”, din municipiul Bacău. Slujba de binecuvântare a fost oficiată de P.S. episcop-vicar Ioachim Băcăuanul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, la care au participat sute de credincioși, capacitatea noului lăcaș de cult fiind de 1.000 de credincioși. S-a slujit slujba Deniilor din ziua a doua a Săptămânii Mari, urmată de un cuvânt de învățatură, specific perioadei postului.
In anul 1995 a fost demarată construirea complexului filantropic ”Anstasia” care cuprinde mai multe încaperi funcționale: două săli de mese (folosite pentru praznice), două birouri admininistrative (unul pentru preotul paroh și unul pentru administratorul cimitirului), o încapere alocată veșmintelor, o bucătărie, o cameră pentru centrala termică, grup sanitar. Complexul Anastasia beneficiază și de o capelă mortuară ce are în dotare și un sicriu-frigider. Parohia ”Invierea Domnului” administrează și magazinul cu obiecte de cult și cărți bisericești ce se află la intrarea în curtea bisericii.
In anul 1995 la cerea preotului paroh Dinu Petru, a fost adus prin transfer preotul Munteanu Mircea Constantin, ca preot slujitor. Amândoi preoții, împreună cu enoriașii au reușit să ducă la bun sfârșit lucrările de ridicare a noului lăcaș de cult. In anul 2011, luna martie a fost transferat și preotul Vatamanescu Marian.
Pe data de 18 decembrie 2011 a avut loc un moment deosebit petrecut pentru prima data în aceasta parohie, fiind hirotonit un preot și un diacon. În cadrul ceremoniei religioase conduse de P.S. episcop-vicar Ioachim Băcăuanul, cei prezenți au asistat la momentul în care Laurentiu a fost hirotonit întru preot pentru mănăstirea Stirigoi –Moinești. Apoi a fost hirotonit tânărul Andrei Dimofte întru diacon, pe seama parohiei ”Învierea Domnului”.
Un eveniment de mare însemnătate în cadrul parohiei a avut loc pe de 16 noiembrie 2012, când biserica ”Invierea Domnului” a gazduit sinaxa preoților din Protopopiatul Bacău și care a fost prezidată de P.S. Ioachim. Preasfinția Sa, alături de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Litughie, în biserica mare. Momentul a fost urmat de o conferință dedicată Anului Omagial al Tainei Sfantului Maslu și al Îngrijirii Bolnavilor, care a avut loc în paraclisul de la demisol.
In cadrul parohiei ”Învierea Domnului” funcționează școala ”Ion Creangă”, cu un laborator de religie, unde celor mici le este insuflata dreapta învatatura a religiei noastre creștine. Tot în cadrul parohiei, se află și Colegiul Tehnologic ”N. D. Karpen”, unde adolescenților, aflați la vârsta întrebărilor, și la început de viață le sunt implementate valorile religiei ortodoxe.
În anii care au trecut, parohia ”Învierea Domnului” a ajutat mai multe edificii clericale, precum Căminul de Bătrâni de la Hârja, Mănăstirea de la Valea Budului etc.
Întocmit: Preot paroh Dinu Petru
Lector-corector: Pr. Dr. Cloșcă Ciprian Marius