Parohia PRECISTA Bacău

Localitatea: Bacau
Adresa: Str. 9 Mai Nr. 48
Telefon: 0234-531014
Fax: 0234-531014
Persoană de contact: Pr. Constantin Tomozei
Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice): BC-II-m-A-00757.01

ShowImage.aspx
Scurtă descriere

BISERICA PRECISTA, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, parte componenta a Complexului arhitectonic al Curtilor domnesti din Bacau, a fost construita în vremea lui Stefan cel Mare, de fiul sau, Alexandru, fiind sfintita la l ianuarie 1491.
Construita din piatra si caramida, în stilul specific epocii lui Stefan cel Mare, Biserica este foarte bine proportionata, zvelta, de plan treflat cu turla, având o lungime de 25,68 m; latimea pronaosului de 8,12 m si largimea în dreptul absidelor de 11,24 m.
Pronaosul este supralargit, de forma patrata, cu intrarea spre vest si doua ferestre spre sud si nord.
Naosul are absidele laterale semicirculare în interior si cu câte cinci laturi în exterior.
Absida altarului, semicirculara în interior si cu noua laturi în exterior, este flancata de nisele proscomidiei si diaconiconului.
Pronaosul este boltit în calota sferica pe pandantivi si arcuri.
Bolti moldovenesti cu arcade piezise se ridica deasupra naosului. Turla, cilindrica în interior, prezinta în exterior opt fete. E asezata pe o prima baza, de sectiune patrata, din zidarie de piatra si o a doua stelata cu 12 vârfuri, de caramida. Doi contraforti întaresc zidul în dreptul diaconiconului si proscomidei.
Soclul de piatra bruta, cu un profil de piatra de talie. Parament de piatra bruta. Doua rânduri de ocnite cu arcurile si picioarele de caramida, înconjura cladirea. La abside firide lungi, cu arcurile si picioarele la fel de caramida, coboara pâna la soclu. Caranomentul contrafortilor e de piatra de talie, cu profile.
Ctitorul bisericii, Alexandru Voievod, a avut grija de monument si a daruit cu proprietati si bunuri materiale lacasul sfânt. Intre acestea mentionam un frumos Tetraevanghel daruit la 23 aprilie 1491, a unui Panaghiar si a altor obiecte sfinte.
La fel, este demn de relevat ca din porunca lui Alexandru la 1494, s-a asezat în interiorul bisericii o piatra de mormânt, atribuita unui fiu al voievodului, descoperita în 1911 de arhitectul Virgil Draghiceanu, decorata în stil gotic si aflata în prezent la Muzeul de Istorie din Bacau.
Biserica Precista a rezistat timpului, prin unele transformari si reparatii întreprinse în secolul al XVII-lea, în vremea domnitorului Vasile Lupu.
Din aceasta perioada provine o piatra de mormânt de la 1636, apartinând domnitei Cârstina, sotia panului Mihai Fotena Postelnic, unul din ctitorii bisericii.
Vasile Lupu va darui biserica Precista si satele Letea si Poporul manastirii Trei Ierarhi de la Iasi. Mai târziu, Precista va fi închinata Sfintelor manastiri de la Athos.
In secolul al XVII-lea prin osteneala credinciosilor si slujitorilor bisericii s-au realizat lucrari de întretinere a bisericii, s-a facut catapeteasma, usile împaratesti si cele diaconesti, s-au pictat icoanele în stilul renasterii.
În veacurile XVIII – XIX, biserica a fost completata cu icoane valoroase daruite de enoriasi.
în secolul al XlX-lea, la 1854, se vor produce transformari în arhitectura monumentului, care vor denatura forma originala a bisericii, în acest scop, Arhimandritul Nilos de la manastirea Esfigmenos din Athos, a adaugat un pridvor, a construit o turla deasupra pronaosului, a pictat interiorul bisericii în tempera si a pardosit-o cu dale de piatra.
Alte lucrari de reparatii s-au întreprins la biserica în anii 1871,1884 si 1890.
La l iulie 1907 biserica Precista este declarata monument istoric.
în 1924 Comisiunea Monumentelor Istorice a început lucrari de restaurare la acest monument, în vederea refacerii ei în forma originala, sub conducerea arhitectului George Sterian si care au fost terminate în 1933.
Pictura din interiorul bisericii efectuata pentru prima oara în 1854, refacuta de mai multe ori în secolul al XlX-lea, curatata în 1933 si restaurata în 1966 nu a mai rezistat timpului.
în acest scop, între anii 1986-1989, s-au efectuat lucrari de repictare a bisericii în tehnica fresco, de catre pictorii bucuresteni Vasile cel Mare (interiorul turlei bisericii) si Constantin Apostol (tot ansamblul interior al bisericii si în exterior, ocnitele monumentului).
Lucrari de mare amploare s-au întreprins pentru punerea în valoare a monumentului istoric, în anii 1984-1988.
Alte lucrari importante întreprinse la monumentul istoric s-au efectuat în anii 2001 – 2004 si care au constat din ridicarea unei case praznicale, reparatii capitale la acoperis cu o noua tigla, reconditionarea picturii din interiorul bisericii si instalarea unei centrale termice.
In zona exterioara a bisericii, în partea de est, cu sprijinul Directiei Monumentelor Istorice au fost restaurate, în aer liber, ruinele Casei Voievodale si a Turnului de aparare a Curtii domnesti.
Efectuarea lucrarilor de restaurare si conservare la complexul medieval Precista si comemorarea a 500 de ani de la trecerea la cele vesnice a lui Stefan cel Mare si Sfânt, în vremea caruia s-au construit aceste edificii domnesti, a oferit ocazia resfîntirii bisericii Precista , în ziua de 27 iulie 2004.

ShowImage1

Descrierea traseului care poate fi folosit pentru a ajunge la obiectiv

Aflata pe DE 85, strada 9 Mai e situata pe axa ce traverseaza zona centrala a Bacaului, Biserica Precista fiind amplasata, la nr. 48, în cadrul Complexului Arhitectonic al Curtilor domnesti, fata în fata cu Complexul Muzeal “Iulian Antonescu”. Se ajunge din orice directie cu autobuzele 1, 17, 18, 22 sau cu microbuzele, in fata Bisericii fiind amenajata si o parcare.

You may also like...