Parohia SF. TREI IERARHI Bacău

„Toţi ne mântuim în comunitate, în Biserica lui Hristos şi fiecare este răspunzător pentru celălalt. Dacă cineva este slab, ia-i sarcina şi du-o tu. Dacă tu eşti slab, roagă pe cineva să-ţi ducă sarcina. În felul acesta, uniţi în rugăciune şi în fapte bune, vom ajunge la slăvita Înviere a Mântuitorului, ca să viem cu El şi să vedem lumina cea cerească”.                                  

                         Părintele Gheoghe Calciu-Dumitreasa (1925 – 2006)

DSC_0963
1
2
3
04
4
DSC_0163
DSC_0184
dsc_0557
DSC_0960
DSC_0979
DSC_0984
DSCN0070

Adresa: Strada Ştefan cel Mare, Nr. 21/A, municipiul Bacău, jud. Bacău, C.P. 600359

Telefon: 0751.590.232

Cod fiscal (CUI): 7487923

Cont bancar (IBAN): RO49RNCB0026030901820001 – BCR Bacău

Foşti preoţi slujitori:

 • Pr. paroh Sârcu Vasile
 • Pr. Sârcu Ovidiu-Stelian
 • Pr. Silviu Beşa
 • Pr. Bucovineanu Nicolae-Cătălin

Actuali preoţi slujitori:

 • Pr. paroh Cîrlan Aurel
 • Pr. Balaban Mihai-Flavius
 • Pr. Gliga Marian

 

Monografia parohiei ,,SFINȚII TREI IERARHI” – BACĂU

Activitatea parohială a început prin decizia Primăriei Municipiului Bacău, de a atribui un teren în cartierul Ştefan cel Mare, pentru construcţia unei biserici închinate “Sfinţilor Trei Ierarhi”. Locul a fost sfinţit la data de 3 noiembrie 1991 de către Preasfinţitul Eftimie al Romanului şi Huşilor.

A fost nevoie de aproape patru ani pentru ca lucrările să demareze efectiv, la 18 august 1995, când s-a turnat temelia capelei iar în decurs de un an lucrările de construcţie s-au terminat, credincioşii putându-se bucura de rodul muncii lor. Sfinţirea capelei a fost săvârşită de către Preasfinţitul Eftimie în ziua de 10 noiembrie 1996, fiind înconjurat de un sobor de preoţi în frunte cu PC Părinte Protoiereu Constantin Tomozei.

Dorinţa credincioşilor era să se construiască biserica mare, iar acest gând a început să se materializeze începând cu anul 2000, când s-a pus piatra de temelie, sub directa îndrumare a preotului paroh Sârcu Vasile. Biserica este contruită din lemn, acoprită cu tablă, având o suprafaţă construibilă la sol de 244,90 mp.

Sfinţirea Bisericii mari a avut loc pe 15 octombrie 2006 de către Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, pe atunci Arhiereu-vicar al Episcopiei Romanului, alăuri de Preasfinţitul Visarion Răşinăreanu, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului şi Preasfinţitul Corneliu Bârlădeanu, Arhiereu-vicar al Episcopiei Huşilor şi de un impresionant sobor de preoţi.

Complexul religios poartă o puternică amprentă arhitectonică moldovenească şi a fost realizat din materiale tradiţionale, lemn şi piatră, combinate în interior cu materiale moderne. Pictura interioară este realizată în tehnica frescă de către pictorul Dorin Macovei, care conferă bisericii armonie şi supleţe.

Cu binecuvantarea IPS Dr. Ioachim, Arhiepiscop al Romanului şi Bacăului s-a înfiinţat un centru social-filantropic şi cultural închinat ,,Sfinţilor Martiri Brâncoveni”, clădirea fiind actualmente în construcţie. Aici vor funcţiona patru centre sociale:

 • Centru de cateheză parohială ,,Buna-Vestire”
 • Centru de tineret şi voluntariat ,,Sfântul Fanurie”
 • Centru de consiliere psihologică şi spiritual ,,Sfântul Ierarh Vasile din Ostrog”
 • Centru de socializare pentru vâsnici ,,Sfinţii Ioachim şi Ana”

Parohia are un parteneriat educaţional cu Şcoala Gimnazială ,,Mihai Drăgan” şi împreună derulează activităţi de voluntariat şi social-culurale. Astfel, pe perioada de vară implementăm împreuna cu elevii şi profesorii Şcoala de vară „Joc şi creaţie”, cateheze, cursuri de limba engleză, pelerinaje la sfintele mănăstiri etc. Activităţi cultural şi social-filantropice se derulează şi cu ocazia anumitor praznice împărăteşti, cum ar fi Naşterea Domnului, hramul bisericii la sărbătoarea Sfinţilor Trei Ierarhi, Sfintele Paşti, Înălţarea Domnului (Ziua Eroilor)  şi ori de câte ori credincioşii parohiei noastre au nevoie de sprijinul nostru.

În cadrul parohiei „Sfinţii Trei Ierarhi” se editează lunar broşura „Cuvânt Ziditor”, care apare cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Dr. Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, de unde tinerii şi credincioşii noştri se adapă spiritual-duhovnicesc.

În contextul „Anului omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti”, în perioada decembrie 2016 – martie 2017, s-a desfăşurat cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, Concursul naţional de creaţie „Icoana şi Şcoala mărturisirii”, proiectul parohiei „Sfinţii Trei Ierarhi” din Bacău fiind intitulat „Sufletul de copil, icoana vie a lui Hristos – Iubire”.

Întrucât unul din obiectivele principale ale proiectului a fost asigurarea unei cât mai bune colaborări între Biserică, Şcoală şi Familie, parohia „Sfinţii Trei Ierarhi” a realizat parteneriate cu trei instituţii de prestigiu din oraşul Bacău: Şcoala Gimnazială „Mihai Drăgan”Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia copilului, Centrul Rezidenţial „Pro-Familia” şi Şcoala Populară de Arte şi Meserii din Bacău.

Au existat mai multe ateliere de lucru, desfăşurate atât în Sfânta Biserică, cât şi în instituţiile mai sus menţionate, în cadrul cărora părinţii, profesorii şi preoţii au sprijinit copiii înscrişi în proiect pentru a realiza lucrări cu conţinut teoretic (din secţiunea literară) şi lucrări cu caracter practic (din secţiunile artistică sau multimedia). Toţi elevii participanţi şi-au descoperit noi aptitudini artistice şi lingvistice, şi-au format deprinderi, dar poate ceea ce este mai important, au căpătat experienţă, încredere în capacităţile personale şi au realizat un extraordinar schimb de bune practici.

Proiectul „Sufletul de copil, icoana vie a lui Hristos – Iubire”, pe lângă faptul că a reuşit să implice un număr destul de mare de copiii din cadrul a trei instituţii, a reuşit să realizeze numeroase evenimente, care au fost prezentate în diverse canale media locale şi naţionale (internet, presa scrisă şi televiziune, etc), implementând astel un program de educaţie inovativă în rândul micilor creştini, scopul proiectului fiind astfel îndeplinit.

 

Întocmit: Pr. Paroh Cîrlan Aurel

 

parohia Sf. Trei Ierarhi

You may also like...