Berești-Bistrița I
Parohia Berești-Bistrița I
Biserica parohială cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”
Adresă Berești-Bistrița, Bacău
Personal clerical
Preot Paroh Popa Marius Ionuț
Dascăl Gheorghe Mihalcea
Parohia Bereşti-Bistriţa I, Protopopiatul Buhuşi, Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului este situată pe raza comunei Bereşti-Bistriţa, judeţul Bacău, sat Bereşti-Bistriţa. Până în 2003 a existat o singură parohie cu denumirea Parohia Bereşti-Bistriţa. Din februarie 2003 parohia s-a împărţit în două, luând fiinţă astfel Parohia Bereşti-Bistriţa I şi Parohia Bereşti-Bistriţa II. Până în 2010 parohiile Bereşti-Bistriţa aparţineau de Protopopiatul Bacău Nord. Din 2010 (când s-a făcut o nouă arondare a parohiilor şi când s-a reînfiinţat Protopopiatul Buhuşi) şi până în prezent, parohia Bereşti-Bistriţa I aparţine de Protopopiatul Buhuşi, condus cu vrednicie de P.C. Pr. Protopop Cozma Vasile.
Biserica parohială are hramul „ Adormirea Maicii Domnului” şi mai este cunoscută şi sub denumirea de „ biserica din deal”, după locul aşezării.
Din punct de vedere geografic comuna Bereşti-Bistriţa este aşezată în partea de nord-est a judeţului Bacău, la jumătatea distanţei dintre municipiul Bacău( judeţul Bacău) şi Municipiul Roman, jud. Neamţ, fiind înconjurată la sud de comuna Iteşti, la est de comuna Săuceşti, la nord de comuna Filipeşti şi la vest de comuna Racova. Pentru a ajunge în comună şi implicit în Parohia Bereşti-Bistriţa I trebuie să ne abatem aproximativ 3 km de la drumul naţional E85, pe drumul judeţean DJ 207 F care duce către Racova.
Parohia Bereşti-Bistriţa I este înconjurată la sud de Parohia Iteşti, la est de parohia Bereşti-Bistriţa II, la nord de Parohia Climeşti şi la vest de Parohia Ilieşi.
Comuna Bereşti-Bistriţa are în componenţa sa Parohia Bereşti-Bistriţa I, Parohia Beresti-Bistriţa II şi Parohia Climeşti. Locuitorii comunei şi implicit enoriaşii parohiei sunt oameni credincioşi şi în proporţie de peste 99,8% de credinţă creştin ortodoxă. Majoritatea sunt oameni în vârstă şi pensionari. Puţinii tineri care sunt şi care lucrează au servicii la diferite societăţi comerciale din Bacău şi înprejurimi, fiind navetişti.
Parohia Bereşti-Bistriţa I are în componenţa ei 170 de gospodării, dintre care 80 sunt alcătuite dintr-o singură persoană.
Actuala biserică parohială este o biserică nouă care a fost ridicată într-un timp relativ scurt pe locul unei biserici mai vechi. Lucrările la biserica nouă au început în anul 1990 sub coordonarea preotului Bucur Doru şi au fost finalizate cu ajutorul credincioşilor, a diferitelor societăţi şi oameni de bine din Bacău, în anul 1998. Biserica este construită din cărămidă şi beton armat având formă de cruce, având o dimensiune de 31 m lungime, 9 m lăţime şi o înălţime de peste 6m, având turla principală deschisă. Pictura bisericii este în stil neobizantin, fiind realizată în tehnica frescă. În octombrie 1998, noua biserică parohială cu hramul “ Adormirea Maicii Domnului” a fost sfinţită de vrednicul de pomenire Eftimie, Episcopul Romanului la acea vreme, înconjurat fiind de un sobor de preoţi şi diaconi. La acea vreme, cele două Parohii de astăzi, Bereşti-Bistriţa I şi Bereşti-Bistriţa II constituiau o singură Parohie şi aveau un singur preot paroh.
Pe lângă preotul paroh Bucur Doru, Parohia Bereşti-Bistriţa a avut ca preoţi vrednici de pomenire şi aducere aminte pe preotul Borcea Costache, care a slujit până în anul 1910. De numele familiei Borcea se leagă şi actuala Şcoală din comuna Bereşti-Bistriţa, ea fiind donată comunităţii de un unchi al preotului Borcea, Vasile Borcea. Şi astăzi şcoala poartă denumirea de Şcoala Gimnazială “ Vasile Borcea”
Din 1910 şi până în 1948 parohia Bereşti-Bistriţa a avut un alt preot vrednic, pe nume Ioan Luncanu. Mormântul acestuia se află în cimitirul parochial, care se găseşte în imediata apropiere a bisericii.
Din 1948 şi până în 1990 a slujit preotul Alexandru Luncanu, fiul preotului Ioan Luncanu. Soţia preotului Alexandru Luncanu, prezbitera Maria a fost învăţătoare la “Şcoala Vasile Borcea”, din Bereşti-Bistriţa.
Din 1990 şi până în 2003 a slujit ca preot paroh, preotul Bucur Doru, iar din 25 martie 2003( an în care parohia a fost împărţită în cele două parohii actuale) şi până în prezent slujeşte preotul Iordache Seneca-Nicolaie.
Fiecare dintre preoţii care au slujit la Parohia Bereşti-Bistriţa şi-au lăsat amprenta personală asupra activităţii pastoral misionare, culturale şi filantropice.
Alături de preoţii mai sus amintiţi şi-au lăsat amprenta asupra activităţii bisericii şi cântăreţii bisericeşti: Gălăţeanu Gheorghe, Stan Ion, Istrate Iacob, Ouatu Constantin, Sandu Liviu, Lichi Mihai, Sangiu Mihai şi Mihalcea Gheorghe, actualul cântăreţ.
Alături de aceştia au mai contribuit la buna desfăşurare a activităţii bisericeşti, la păstrarea credinţei şi a identităţii strămoşeşti şi următorii epitropi bisericeşti: Păuceanu Toader, Ignat Vasile, Crihan Ioan, Bucovineanu Neculai, Stelea V. Alexandru.
Noul paroh este PC preot Popa Marius Ionuț.