Berești-Bistrița II

Parohia Berești-Bistrița II
Biserica parohială cu hramul „Sf. Voievozi”
Adresă Berești-Bistrița, Bacău
Personal clerical
Preot Paroh Ștefan Ovidiu Rotaru
Dascăl Alexandru Ochișor

PAROHIA BERESTI-BISTRITA II

Satul Beresti-Bistrita este o veche comunitate inchegata de razesi, oameni cu frica de Dumnezeu, harnici si darnici.
Dragostea si atasamentul acestora fata de credinta stramoseasca si valorile spirituale ortodoxe, se remarca prin locasurile de cult inaltate, prin troitele ridicate, prin implicarea si participarea la sfintele slujbe.
-A.1.
Parohia Beresti-Bistrita II, din comuna Beresti-Bistrita, judetul Bacau, face parte din Protoieria Buhusi, unitate administrativ-bisericeasca din cadrul Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului, din anul 2010 luna aprilie, pana atunci fiind incadrata in Protoieria Bacau Nord.
Parohia Beresti-Bistrita II a luat fiinta in 01 martie 2003 prin decizia Consiliului Eparhial al Episcopiei Romanului nr 447/13 feb 2003, fiind desprinsa din Parohia Adormirea Maicii Domnului Beresti-Bistrita.
Parohia detine o singura Biserica, cu hramurile “Sfintii Voievozi si Sfintii Imparati”, iar ca asezare cuprinde partea satului numita” pe vale”, cuprinzand aproximativ 150 de case.
-A.2.
Prima marturie scrisa cu privire la existenta comunei Beresti-Bistrita, este un act de danie: documentul din 1400, august 4, prin care Alexandru Voievod, impreuna cu fratele sau Bogdan, daruieste lui Nicula si fratilor sai, Mihail si Toader, pentru credincioasa slujba, satul lui Berea.
Numele Berea il gasim si in alt document din 1428, iulie 24, unde se pomeneste de “Toader si Berea, fratii lui Sinata…”. Satul lui Berea nu este altul decat acelasi sat amintit si in 1634 Ghenarie 25, si in 1803(in tinutul Neamtului) asezat langa Carligi si Galbenii Manastirii Precista.
Marturia batranilor din sec.al XIX-lea, ca un hatman Berescu ar fi fost mare demnitar sub Stefan cel Mare, poate fi verosimila, daca admitem ca a fost unul si acelasi cu marele logofat Mihu sau Mihail Berescu.
Acesta apare in viata politica in anul 1422 decembrie 25, sub numele de Mihail “gramaticul”, apoi ca pisar in 1442, mai 7, logofat in anul 1443, noiembrie 29 si mare logofat din anul 1446 pana in anul 1457, cand vine la tronul Moldovei, Stefan cel Mare.
Dupa unii istorici, se crede ca ar fi fugit in Polonia, iar dupa altii ca l-ar fi ajutat pe Stefan cel Mare sa puna la cale un complot, spre a scapa de rivalul sau, Petru Aron. Daca ipoteza aceasta ar fi reala , atunci nu putem afima ca Mihail Berescu a infiintat satul si ar fi luat numele lui, ci mai curand el si-a luat numele de Berescu de la satul lui Berea, pe care il capatase de la Domn.
-A.3.
Comuna Beresti-Bistrita este asezata in Nordul Judetului Bacau, pe etaje terasate si lunca in forma de triunghi. Ea se margineste la N cu Comuna Filipesti, la S cu Comuna Itesti , la V cu comuna Racova, iar la E cu Comuna Saucesti. Actualmente comuna noastra este compusa din 4 sate: Beresti-Bistrita, Climesti, Padureni si Brad.
Sub aspect arheologic, pe teritoriul comunei, in apropierea satului Climesti, la punctul “Vasile a Popii” s-au descoperit monede de argint, reprezentand dinari imperiali romani(cu efigia imparatului Traian si 2 cu efigia imparatului Vespasian).
In satul Beresti-Bistrita functioneaza Scoala Gimnaziala “Vasile Borcea”, compusa din doua imobile: unul nou, si unul construit in 1908 de mostenitorii lui Vasile Borcea, respectiv Ing. Mihai Borcea si Profira Nastase, unde in 1929 a fost transferata Scoala Elementara de Meserii, de la Comanesti Bacau. Alaturi de traditionalul Camin Cultural functioneaza si o biblioteca comunala.
Satul Beresti-Bistrita are doua biserici, cu doua cimitire aferente: Biserica “din deal” cu hramul “Adormirea Maicii Domnului” cuprinsa in Parohia Beresti-Bistrita I, si biserica “din vale” cu hramurile “Sf.Voievozi si Sf.Imparati” cuprinsa in Parohia Beresti-Bistrita II.
Intre activitatile economice intalnite mai frecvent in comuna noastra avem: agricultura savarsita si individual dar si in cadrul unor asociatii de proprietari, pomicultura, pastoritul, apicultura. Pe teritoriul comunei se afla in vecinatatea satului Brad si cateva Intreprinderi mai importante: Depozitul de Medicamente-Crucea Rosie, Ferma de pasari –Avicola Bacau si Ferma de porci.
Mai nou dupa anul 1990 au luat fiinta diverse societati comerciale ce desfasoara activitati in comuna, fiind specializate pe produse alimentare dar si pe materiale de constructii.
-B.
Biserica Parohiei Beresti-Bistrita II, a fost zidita in anul 1858, din caramida, pe temelie de piatra cioplita. Studierea fundatiei a dus la concluzia ca , initial, pe aceasta temelie a fost construita o biserica din lemn, pe care locuitorii au daramat-o si au ridicat-o pe cea actuala, cu sprijinul unui dregator din Bacau, Hagiu Constantin Calin.
Inscriptia de pe frontispiciul pridvorului, de deasupra usii de la intrare, scrisa cu litere chirilice confirma ca: “Aceasta Sfanta Biserica si dupa cum se vede cu hramul Sfintilor Voievozi si a Sfintilor Imparati s-au zidit cu cheltuiala si osteneala dumisale, Hagiu Constantin Calin, spre a sa vesnica pomenire, 1858 august 1.”
Sfantul lacas are 18 m lungime si 6 m latime, este in forma de corabie, cu absida pe altar si turn de lemn pe pridvor, iar inainte de consolidare avea doua contraforturi, la interior nefiind pictata.
Un eveniment deosebit ce a marcat pana in prezent comunitatea crestina, a fost poposirea, in chip providential, a moastelor Sf. Cuv. Parascheva in aceasta biserica, in contextul procesiunii de ploaie desfasurata in timpul secetei de dupa al doilea razboi mondial, respective 1947, 16 iunie.
Insotitor de seama si de vrednica pomenire al acestei procesiuni a fost, pe atunci, Arhimandritul Teoctist Arapasu, ca delegat al Mitropoliei Moldovei, ales mai tarziu patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane.
In semn de aducere aminte, in prezent, la exteriorul bisericii, pe latura de sud, intr-o firida, a fost pictata, in tehnica fresco, icoana Cuvioasei Parascheva.
Datorita vechimii si intemperiilor vremii, biserica devenise improprie savarsirii sfintelor slujbe, astfel ca, in anul 2004, luna iunie, cu binecuvantarea Preasfintitului Ioachim Bacauanul, Arhiereu Vicar, al Episcopiei Romanului, a fost demarat un amplu proiect de restaurare.
Sub coordonarea P.C. Pr. Rotaru Stefan Ovidiu, cu sprijinul consiliului parohial si al enoriasilor, lucrarile ce s-au efectuat au vizat intarirea fundatiei, prin realizarea subzidirilor, consolidarea zidariei prin montarea de plase sudate la interior si exterior si ridicarea a sase contraforturi ( 3 la nord si 3 la sud ), refacerea acoperisului din lemn si montarea unei invelitori noi din tabla zincata.
La interior, biserica a fost dotata cu mobilier sculptat-catapeteasma, iconostase, strane si dulapuri, din lemn de stejar si s-a executat pictura murala in tempera, de catre pictorul bisericesc, Lichi Nuta. De asemenea, a fost rezidita Sfanta Masa si s-a impodobit Altarul cu podoabe si obiecte de cult.
Ansamblul eclesial a fost completat prin ridicarea unei noi clopotnite din caramida si beton armat, acoperita cu tabla zincata, prin construirea unui asezamant social-filantropic si a unui altar de vara din lemn de brad pentru slujbele in sobor.
Cimitirul si curtea bisericii au fost imprejmuite cu aproape 400 metri liniari de gard din beton armat si plase metalice.
La realizarea acestui proiect, parohia s-a bucurat de sprijinul material acordat de catre Secretariatul de Stat pentru Culte, Consiliul Local al Comunei Beresti-Bistrita, credinciosii din comuna si localitatile apropiate,precum si din partea unor oameni de bine ce au dorit sa-si inscrie numele in vesnicie.
Din milostivirea Prea Sfintei Treimi, in 22 august, anul mantuirii 2009, efortul depus de fiecare se vede incununat, prin savarsirea slujbei de resfintire de catre Ioachim Bacauanul, arhiereu vicar al Episcopiei Romanului.
La acest moment haric, precum si la Sfanta Liturghie arhiereasca, au participat: P.C. Pr.Constantin Tomozei, protopop al Protoieriei Bacau Nord, un sobor numeros de preoti, reprezentanti ai autoritatilor locale, precum si multime de popor, aducand prin aceasta lauda lui Dumnezeu, care i-a ocrotit si invrednicit sa implineasca aceasta lucrare.
Intre obiectele vechi de cult Biserica “Sf. Voievozi” detine icoanele de la catapeteasma veche. Dintre cartile de cult mai importante amintim: un Triod in chirilica din 1848, Mineele de peste an ( 1908,1909,1910)
Intr-un manuscris inramat este redat evenimentul poposirii Sfintei Cuv. Parascheva in aceasta biserica, cu ocazia procesiunii de ploaie ce s-a savarsit in 1947, 16 iunie.
Amintim dintre preotii slujitori in satul Beresti-Bistrita:
Preot Emanoil Movileanu, jum.sec.XIX
Preot Costache Borcea, 4/4 sec. XIX (dec.1900)
Preot Ion Luncanu, 1910-1948 (dec.1965)
Preot Alexandru Luncanu, 1948-1990 (dec.2007)
Preot Doru Bucur 1990-2003
Preot Stefan-Ovidiu Rotaru 2003- pana in present
Amintim dintre cantaretii parohiei:
Cantaret Galateanu C.
Cantaret Constantin Ouatu
Cantaret Liviu Sandu
Cantaret Alexandru-Ionut Ochisor 2003-pana in present
Amintim dintre epitropii de seama ai parohiei:
Vasile Chiriac
Crihan Ioan
Diaconu Constantin

-C.
Cimitirul Parohiei Beresti-Bistrita II este dispus de jur-imprejurul Bisericii parohiale cu hramurile “Sf.Voievozi si Sf.Imparati”.
-D.
Parohia a fost cuprinsa in activitatea de prevenire a abandonului scolar, Proiectul “Alege Scoala” desfasurat in Patriarhia Romana in colaborare cu Fundatia World Wision, si in consecinta 3 elevi din satul nostru, aflati in pericol de abandon scolar, au beneficiat in mod gratuit de o tabara de vara in cadrul Asezamantului “Floare de colt” Durau, in anul 2011.
De asemenea in cadrul proiectului “Forte”,desfasurat in Patriarhia Romana, a avut loc un seminar de tip “workshop”, cu tema “Voluntariatul”, desfasurat in data de 9 august 2013 la Parohia Beresti-Bistrita II, ce a vizat un grup de 13 tineri majori, si a fost sustinut de 2 dintre formatorii-traineri ai acestui program, respectiv Preot Ionut Casaneanu si doamna psiholog Alina Vleanga.
Parohia continua sa sustina cazurile sociale ale tinerilor din familii cu probleme, dar si sa promoveze si sa rasplateasca elevii merituosi pentru parcursul scolar, de aceea Proiectul “Alege Scoala” are continuitate prin sustinerea financiara de catre parohie a 2 elevi care sunt trimisi in Tabara de vara “Floare de Colt”din Durau, din cadrul Mitropoliei Moldovei si Bucovinei.
Parohia numara 150 de case, de familii ortodoxe.

Bibliografie: Pr. Alexandru Luncanu, Prof. Maria Luncanu, “Monografia
Comunei Beresti-Bistrita”, Ed. Litera, Buc. 1981
HRISOV, act de sfintire semnat de P.S.Ioachim Bacauanul,
Proiect de “Reparatii si consolidere” Biserica Sf.Voievozi ,
Beresti-Bistrita, 2002, S.C. Rescon Bacau
Jurnal de activitati al Parohiei Beresti-Bistrita II
Registru Inventar al Parohiei Beresti-Bistrita II

Date de contact: Parohia Beresti-Bistrita II, sat Beresti-Bistrita, com. Beresti-
Bistrita, jud. Bacau
Biserica Parohiala cu Hramurile “Sf.Voievozi si Sf. Imparati”
Tel. 0744533656
Preot Paroh P.C. Pr. Ic. Rotaru Stefan-Ovidiu
Cantaret Bisericesc Ochisor Alex. Ionut

You may also like...