Bibirești: Despre sănătatea trupească și sufletească

În parohia Bibirești a avut loc o nouă etapă a Proiectului Național Catehetic „Biserica – familia românilor de pretutindeni”. Tema întâlnirii a fost una mai specială care s-a intitulat „Despre sănătatea trupească și sufletească a noastră, a tuturor”.

Activitatea și-a propus formarea și modelarea caracterelor tinerilor atât pe plan duhovnicesc, cât și medical. Pentru cel din urmă, părintele paroh Daniel Pruteanu a cerut sprijinul doamnei psihoterapeut Lidia Chirilă. Aceasta a evidențiat relația dintre emoție și sănătate, a arătat prin exemple care sunt emoțiile benefice organismului și care nu sunt și a povestit celor prezenți despre ceea ce se numește scara sănătății emoționale a omului.

Pentru sădirea câtorva elemente duhovnicești care să ajute tânărul caracter în menținerea unei sănătăți sufletești a fost prezent în mijlocul comunității și PC. Pr. Protopop Eugen-Ciprian Ciuche alături de PC. Pr. Ciprian Olteanu, secretar al Protoieriei Bacău. Fiind în această perioadă de pocăință și căință, de meditație și reflexie, de zdrobire a inimii pentru toate fărădelegile făcute, preoții prezenți au insuflat tinerilor, prin cuvântul lor, însemnătatea parcurgerii acestei perioade așa cum se cuvine, dar și importanța formării acestor deprinderi încă din tinerețe pentru a putea avea un caracter disciplinat. Tinerii au putut deduce din cuvântul ascultat că rigoarea binecuvântată a postului se reflectă și în bunele deprinderi din viața de zi cu zi, prin respectarea normelor, prin ascultarea de părinți și profesori. De asemenea, părintele protopop a vorbind copiilor și despre „biserica de acasă” formată din toți membrii unei familii care se formează unul pe celălalt în Duhul lui Dumnezeu, având ca temei bunele învățături ascultate și propovăduite în Biserică.

 Din partea Primăriei Ungureni, parteneră în cadrul acestui proiect catehetic, a fost prezentă doamna Ionela Badei, asistent medical comunitar care a punctat prin cuvântul dumneaei rolul prezenței asistenței terapeutice medicale în rândul tinerilor.

Alături de preoți, doamnele invitate și copii au participat și mamele voluntare ale parohiei care s-au bucurat de inițiativa părintelui paroh și de șansa unor astfel de întâlniri benefice comunității, pregătind spre bucuria tuturor celor prezenți gogoși tradiționale de post.

Pr. Daniel Pruteanu

You may also like...