“Biblia – Cuvânt sau cuvinte” – simpozion interconfesional, la Bacău

Biblia sau Cuvântul lui Dumnezeu, tema fundamentală a înțelegerii lumii de azi, a fost pe larg dezbătută în cadrul Simpozionului Interconfesional „Biblia – cuvânt sau cuvinte”, vineri, 17 noiembrie 2023, în spațiul Muzeului de Artă Contemporană „George Apostu” din Bacău, informează Centrul de Cultură “George Apostu” Bacău.

Evenimentul, organizat de Centrul de Cultură „George Apostu” în parteneriat cu Arhiepiscopia Romanului și Bacăului – Protoieria Bacău, Episcopia Romano-Catolică din Dieceza de Iași – Decanatul de Bacău-Centru, Federația Biblică Catolică, Arhiepiscopia Bisericii Armene din România, Biserica Creștină Baptistă „Betel”, Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea Bacău, Biserica Creștină după Evanghelie și Comunitatea Evreilor din Bacău, a fost inaugurat și moderat de directorul Centrului, 𝐆𝐡𝐞𝐨𝐫𝐠𝐡𝐞 𝐆𝐞𝐨 𝐏𝐨𝐩𝐚.

Cuvântul introductiv a fost realizat de către 𝐩𝐫𝐨𝐟. 𝐝𝐫. 𝐆𝐡𝐞𝐨𝐫𝐠𝐡𝐞 𝐈𝐨𝐫𝐠𝐚, care, în prelegerea intitulată „Preliminarii la o abordare critică a Bibliei din perspectivă literară”, a subliniat ideea că nimic nu este posibil fără Biblie, că lumea are nevoie de învățăturile din Biblie, singura posibilitate de rezistență prin fundamentele pe care le cuprinde.

Intervențiile din cadrul simpozionului au fost susținute de:

• Lect. Univ. Dr. Pr. Ilarion Mâță, consilier la Sectorul Social Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului: „Valorile doctrinare, morale și sociale ale iubirii față de aproapele, desprinse din Sf. Scriptură”;

• Brif Hainrich, președinte al Comunității Evreilor din Bacău: „Biblia ebraică”;

• Bogdan Aritonovici, diacon Arhiepiscopia Bisericii Armene din România: „Semnificația și importanța Bibliei de-a lungul istoriei și vieții poporului armean”;

• Ps. Ovidiu Viișoreanu, Biserica Creștină după Evanghelie Bacău: „La început a fost Cuvântul!”;

• Ps. Mugurel Asaftei, Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea – Conferința Moldova: „Logos și Cosmos”;

• Ps. Cristi Gălățanu, Biserica Creștină Baptistă BETEL din Bacău: „La Lege și la mărturie!”;

• Pr. Drd. Eduard Pătrașcu, Federația Biblică Catolică: „Spune numai un cuvânt și se va vindeca slujitorul” (Matei, 8,8);

• Pr. Dr. Eduard Cozma, Paroh Biserica Ortodoxă „Sf. Nicolae”, Bacău: „Iisus Hristos, singurul proprietar și suveran al cuvântului-unica salvare a lumii!”;

La lucrările simpozionului a participat și Pr. Dr. Decan Benone Lucaci, paroh al Parohiei „Sf. Nicolae” Bacău, Decanatul de Bacău-Centru, Episcopia Romano-Catolică din Dieceza de Iași, care a adresat publicului cuvântul său de salut și de binecuvântare.

Simpozionul a fost completat de programul muzical susținut de Daria Maria Popescu – vioară, elevă la Colegiul Național de Artă „George Apostu”, prof. Îndrumător Lenuța Potop,  prof. Corepetitor Flavius-Marius Panaite – pian.

Pentru anul 2023 programul cultural al Centrului de Cultură „George Apostu” se desfășoară sub egida „Tradiție și Credință – Trepte ale Desăvârșirii”.

 

You may also like...