Binecuvântare arhierească la Catedrala ”Înălțarea Domnului” din Bacău

În Duminica Vameșului și Fariseului, IPS Arhiepiscop Ioachim a slujit Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala ”Înălțarea Domnului” din municipiul Bacău.

20120615_111039

Începutul Perioadei Triodului a regăsit băcăuanii în comuniune de rugăciune cu ierarhul locului. În ”Duminica Vameșului și Fariseului”, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a slujit Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala ”Înălțarea Domnului” din municipiul Bacău. Înconjurat de un sobor de preoți și mulțime de credincioși, ÎPS Sa a serbat și hramul Bisericii tinerilor care se construiește în oraș, în cadrul slujbei rostind și o rugăciune de mulțumire pentru familia ctitorilor acestui nou sfânt locaș. În cuvântul de învățătură rostit în fața a numeroși tineri prezenți la acest eveniment duhovnicesc, ierarhul i-a îndemnat pe băcăuani să se apropie de Dumnezeu prin transfigurarea vieți, prin smerenie și dragoste. ”Adevărata viaţă este viaţa trăită în dimensiunea dragostei lui Dumnezeu şi cea a oamenilor conştienţi că sunt scăldaţi în aceeaşi dragoste. Este viaţa în care ne debarasăm de ceea ce este non-esenţial pentru ea. Atunci când ne deschidem în faţa lui Dumnezeu, suntem înaintea unei Lumini care luminează fiinţa noastră întreagă şi ne putem observa neputinţele, lipsurile şi nimicnicia. În lumina divină ne putem vedea întreaga inconsistenţă, adică neputinţa de a-L iubi pe Dumnezeu şi nevrednicia noastră”, a menționat ÎPS Arhiepiscop Ioachim. ”Ştim că Dumnezeu nu ne mântuieşte fără voia noastră. Atâta vreme cât El ne deschide uşa pocăinţei, suntem conştienţi că trebuie să intrăm pe această uşă, păşind pe drumul indicat de Hristos, cel al metanoiei creştine”, a mai adăugat ierarhul, care tâlcuind pe înțelesul tuturor imaginea fariseului și a vameșului din textul evanghelic, a conchis că ”a cere milă de la Dumnezeu înseamnă a-ţi recunoaşte greşelile comise şi a spera în bunăvoinţa lui Dumnezeu, Care va face cum va voi El”.

Festinul duhovnicesc de la Catedrala ”Înălțarea Domnului” din Bacău a continuat apoi cu hirotonirea întru diacon a tânărului teolog Andrei Alixandrescu pe seama parohiei ”Sf. Gheorghe”- Poiana, Protopopiatul Moinești. Spre finalul sfintei slujbe, pr. Busuioc Costică, protopop de Bacău, a prezentat ultimul număr al revistei ”Cronica Romanului”, precum și cartea ”Zece trepte  ale pocăinței” semnată de ÎPS Arhiepiscop Ioachim, recent apărută la Editura ”Filocalia” . Sărbătoarea de la Bacău s-a încheiat cu un cuvânt de mulțumire rostit de preotul Nicolae Hurjui, parohul  Catedralei ”Înălțarea Domnului”.

You may also like...