Binecuvântare și comuniune la pomenirea episcopului Melchisedec Ștefănescu

Cu binecuvântare arhierească și în comuniune de rugăciune euharistică s-au încheiat evenimentele cultural-duhovnicești organizate în cadrul celei de-a XVI-a ediții a Zilelor ”Melchisedec Ștefănescu” la Roman.

img_4695
img_4699
img_4725
img_4743
img_4753
img_4759
img_4790
img_4797
melchi2
melchis3

Luni, 16 mai, sub protia Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, dimpreună cu Preasfințitul Macarie, episcopul  Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord, soborul preoților consilieri, inspectori și protopopi ai Centrului eparhial de la Roman, s-a rugat în cadrul Dumnezeieștii Liturghii, oficiate la Catedrala Arhiepiscopală ”Sf. Cuv. Parascheva” din Roman, în prezența elevilor Liceului Teologic ”Episcop Melchisedec” și a pelerinilor care au dorit să poarte către cer rugăciunile lor în ziua de pomenire a mutării la cele veșnice a marelui ierarh, Melchisedec Ștefănescu. De altfel, în cadrul slujbei, s-a făcut pomenirea celui cunoscut în istoria Bisericii Ortodoxe Române ca fiind ”Părintele autocefaliei”. Emoția sfântă a comuniunii de rugăciune în această zi de sărbătoare a fost exprimată și de Preasfințitul Episcop Macarie în cuvântul său rostit la sfârșitul slujbei. ”L-am pomenit înaintea dumnezeiescului prestol pe învățatul episcop Melchisede Ștefănescu, urmând și nădăjduind ca, într-un viitor cât mai apropiat, să ne pomenească el în Prestolul cel mai presus de ceruri al Marelui Arhiereu, Iisus Hristos, pe care și noi Îl slujim, având ca pildă luminoasă pe marele ierarh astăzi pomenit”, a declarat PS Episcop Macarie.  ”Vă mulțumesc că m-ați făcut părtaș la pelerinajul din seara ce a trecut, la grădina situată în apropierea acestei străvechi catedrale, unde a fost așezat spre odihnă episcopul Melchisedec. Este o grădină vie datorită lucrării social-filantropice pe care o continuați Înaltpreasfinția Voastră. Este o grădină plină de flori care nu se ofilesc niciodată, copilașii, care răspândesc mireasma binecuvântată sub adumbrirea Duhului Sfânt. A fost o zi de Paști”, a mai spus ierarhul românilor din Europa de Nord.

La rândul său, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Ioachim, care coordonează acest eveniment dintru începuturi, respectiv din primul an când a fost hirotonit întru arhiereu al Eparhiei Romanului și Bacăului, a mulțumit invitatului pentru frumoasele gânduri împărtășite la sfârșitul acestei sărbători. ”Vă mulțumim pentru modul în care ați evocat sărbătoarea noastră și pentru faptul că ați trăit alături de noi acest moment de celebrare a personalității episcopului Melchisedec Ștefănescu, ierarh care a transfigurat timpul său. Și în acest an, am încercat să-l aducem în memoria prezentului, evocând chipul său blând și activitatea sa multiplă care a marcat viața Bisericii și a societății românești din veacul al XIX-lea. Prin astfel de momente, încercăm să ne restructurăm identitatea în timpurile pe care le trăim, așa cum Preasfinția Voastră arătați celor din nordul continentului credința noastră strămoșească, sperând ca, și ei, văzând faptele românilor să slăvească pe Dumnezeu Cel în Treime lăudat. Astăzi, avem o sărbătoare pe care o trăim cu mulțumirea că săvârșim ceea ce ni se cade și adăugăm cărămidă dăruită de Providență la edificiul spiritualității înaintașilor”, a precizat Înaltpreasfințitul părinte Ioachim.

(Pr. Constantin GHERASIM)

You may also like...