Biserica din satul Oprișești a fost resfințintă

”Poarta către cer” din Parohia Oprișești, Protopopiatul Bacău, a fost resfințită astăzi, 16 septembrie, de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.

Sâmbătă – 16 septembrie 2017, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a fost prezent în mijlocul credincioșilor din Parohia Oprișești . Într-o atmosferă de sărbătoare duhovnicească, în prezența reprezentanților autorităților locale, a numeroși credincioși precum și a fiilor satului, Înaltpreasfinția Sa, înconjurat de un sobor de preoți, a săvârșit slujba de resfințire a Bisericii ”Sfinții Apostoli Petru și Pavel”. La sfârșitul acestui moment sacru, prin care ”poarta către cer” s-a redeschis în haină nouă, Înaltpreasfinția Sa a apreciat implicarea și dăruirea celor care au susținut eforturile parohiei, oferind distincții de vrednicie tuturor celor au scris o pagină de istorie prin această frumoasă și binecuvântată lucrare.

Sfântul locaș din Oprișești, ridicat în anul 1759, deși a suferit vitregiile vremurilor, a fost adesea reînnoit prin grija preoților și a credincioșilor din această zonă. Astfel, documentele istorice înregistrează lucrări de refacere în anii 1860, 1910, 1922. ”Lăsată în paragină în perioada anilor 1940 -1990, prin inițiativa domnului inginer Vasile Fântână, fiu al satului, în 1990 a fost întocmită documentația pentru restaurarea acestui edificiu eclesial. Începând cu anul 2003 biserica a fost înzestrată cu strane, catapeteasmă, icoane, policandre și cărți liturgice – toate noi, clopotniță și gard împrejmuitor. Arhitectura este a unei corăbii, în stil bizantin, având două bolți în naos și pronaos, despărțite prin coloane. Temelia robustă, alcătuită din piatră și beton, se înalță până la ferestre, de aici pereții ridicându-se, din cărămidă. Interiorul nu a fost niciodată pictat, iar acum, renovat fiind, primește haina albă”, a declarat preotul Daniel Popoiu, parohul acestei biserici.

You may also like...