Biserica „Sf. Ioan” din Bacău și-a serbat hramul de iarnă

Una dintre cele mai vechi biserici ale Bacăului, Biserica „Sf. Ioan” , singura cu acest hram din oraș, și-a serbat astăzi hramul de iarnă. Astăzi, la ziua hramului, preoții parohiei l-au avut alături de ei și pe pr. Ilarion Mâță, inspector eparhial și director al Așezământului social-filantropic „Sf. Voievod Ștefan cel Mare” de la Hârja, care a ținut să mulțumească în mod deosebit enoriașilor acestei parohii, pentru ajutorul substanțial oferit bătrânilor și copiilor aflați în grija Bisericii.

img-20180107-wa0003
20171217_111616
20171217_112803
img-20180106-wa0006
pictura
pregatire_romana
scoala_de_vara
sfintire_icoane1

Bucuria hramului a fost împărtășită tuturora prin sfințirea ofrandelor aduse de credincioși și împărțirea de pachete cu alimente participanților la slujbă.

Monografiile şi scrierile mai vechi merg pe ipoteza că Biserica „Sf. Ioan” a fost zidită între anii 1803-1813 de ctitorii Ioan Mocanu şi preotul iconom Ioan Moisă. În cărţile vechi se aminteşte faptul că în cimitirul bisericii se găsea mormântul lui Ionică Tăutul, nimeni altul decât autorul proiectului de constituţie din 1822 şi cel dintâi pamfletar român. Un fapt remarcabil din istoria acestei biserici este acela că aici este primul loc din Bacău în care copiii au învățat să scrie românește. Dacă până la 1800 elevii citeau cuvinte scrise cu caractere chirilice, preoţii de la Biserica „Sfântul Ioan” sunt între primii din Bacău care au decis să îi înveţe pe elevi cum se pot transcrie cuvinte din chirilică în alfabetul latin, românesc. Activitatea culturală continuă și astăzi prin organizarea cu succes a multiple activități care vin în completarea educației formale pe care școala o oferă copiilor. Astfel, începând cu luna noiembrie a anului 2015, în parohia „Sfântul Ioan” din Bacău, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim a debutat activitatea Centrului cultural-catehetic „Sf. Ioan Botezătorul”. Destinat organizării activității cultural-catehetice desfășurată în parohia „Sf. Ioan” din Bacău, Centrul care poartă numele ocrotitorului parohiei găzduiește activități destinate atât adulților, cât și tinerilor și copiilor parohiei.

„Inițial activitățile au debutat cu serile catehetice pentru adulți din cadrul proiectului „Calea mântuirii” organizat la nivelul Patriarhiei Române, în anul 2014. Am constatat cu prilejul acelor întâlniri dorința credincioșilor de a se aduna în jurul Bisericii și de a se implica în activități din cele mai diverse, fiecare simțind astfel că dăruiește din talantul său lui Dumnezeu și semenilor.” ne-a declarat pr. paroh Marius Popescu. La solicitarea credincioșilor, cu binecuvântarea IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim, s-a amenajat unul dintre spațiile existente astfel încât să devină optim pentru desfășurarea întâlnirilor dintre credincioși și preoți. Centrul „Sf. Ioan Botezătorul” a fost sfințit în anul 2016,în cadul săptămânii duhovnicești organizate la parohia băcăuană.
De 3 ani, la fiecare început de an școlar, cu sprijinul unor profesori voluntari, aici s-au organizat ore de limba română pentru elevi de clasele a șasea, a șaptea și a opta. Acestea se desfășoară săptămânal, sub îndrumarea dnei prof. Elena Nechita, și, ca și cursurile de matematică desfășurate sub îndrumarea dlui prof. Vasile Cautiș, se constituie în ore de pregătire gratuite la materiile necesare în vederea susținerii examenului de capacitate de la finalul clasei a VIII-a. Anul acesta s-au adăugat și ore în sistem after-school, care să vină în sprijinul celor mai mici dintre elevi și familiilor acestora, oferind asistență și supraveghere în pregătirea lecțiilor pentru școală, sub îndrumarea dnei înv. Elena Nedejde.

În completarea educației formale realizate prin intermediul instituțiilor clasice de învățământ, în cadrul Centrului cultural-catehetic „Sf. Ioan Botezătorul” se desfășoară de peste 3 ani și lecții de desen, la care, cu bucurie, copiii de 6- 12 ani au ocazia de a descoperi, cu sprinjinul dnei prof. Alina Borțun, pictura pe sticlă, metode de încondeiere a ouălor, pictură pe piatră și alte tehnici de artistice, la finalul cursurilor organizându-se an de an expoziții cu lucrările copiilor. Materiale necesare desfășurării cursurilor sunt asigurate din fondurile parohiei: proiector, creioane colorate, kituri pentru pictură pe sticlă, flip-chart, markere, pensoane, acuarele, hârtie de scris ș.a. Aceste activități, care contribuie la educarea gustului pentru frumos și la însușirea unei atitudini creatoare, s-au desfășurat și cu sprijinul doamnei profesor-învățător Anca Gavril.

Pe parcursul vacanței de vară, în Centrul cultural-catehetic al parohiei „Sf. Ioan” s-au desfășurat an de an activități în cadrul proiectului „Cu Hristos în vacanță”, la care au participat elevi ai Școlii Gimnaziale „Spiru Haret” din Bacău. Proiectul „Cu Hristos în vacanță” a fost desfășurat de către Asociația Profesorilor de Religie „Sf. Paraschiva” Bacău și Asociația Părinților pentru Ora de Religie Bacău, în parteneriat cu Parohiile „Sf. Ioan”, „Precista” și „Sf. Apostoli Petru și Pavel”.

Activitatea cultural-educațională desfășurată prin intermediul Centrului social-cultural parohial de la Biserica “Sf Ioan” din Bacău, s-a adăugat activităților social-filantropice organizate la îndemnul IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim. Astfel, de acum 5 ani, începând cu Postul Crăciunului din 2013, s-a instituit obiceiul ca cei cu posibilităţi materiale sau dornici să facă o faptă bună să pregătească pachete cu alimente de bază pentru nevoiaşii din parohie, identificaţi cu ocazia vizitelor pastorale. Această formă de într-ajutorare a continuat an de an, la iniţiativa părintelui paroh Marius Popescu, extinzându-se și la perioada Postului Mare. De asemenea, s-au colectat alimente neperisabile care au fost donate Centrului „Sf. Voievod Ștefan cel Mare”, de la Hârja, unde, sub ocrotirea Bisericii, peste 100 de bătrâni și copii din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului aflați în situații de risc primesc asistență socială, medicală și religioasă.

You may also like...