Biserica Sfânta Treime, Cimitirul Central – Bacău

Biserica cu hramul „Sfânta Treime” din Cimitirul Central

Bacău, județul Bacău

 

Istoric și așezare

Biserica „Sfânta Treime” este aşezată în mijlocul Cimitirului Central, în partea miază-zi a oraşului Bacău, pe Calea Mărăşeşti.

 

Lăcașul de cult 

Construirea ei s-a început în anul 1875, de către Primăria urbei Bacău şi s-a terminat şi sfinţit în anul 1885, luna octombrie, ziua 14, după cum reiese din dosarul primăriei nr. 125/1885.

Biserica este construită din cărămidă şi acoperită cu tablă, iar forma ei este de cruce. Interiorul este format din trei părţi: altar-naos şi pronaos. Lungimea bisericii este de 16 m, lăţimea de 9,40 m, grosimea zidului de 0,90 m, şi înălţimea de 10,60 m.

Pictura s-a început imediat după terminarea construcţiei şi a fost efecuată de pictorii: Basarab şi Ballanek, iar stilul este renascentrist. Asupra picturii s-a revenit în anul 1929, când s-au făcut modificarile la turlă cu beton armat.

Reparaţiile asupra bisericii sau succedat după cum urmează: 1958 – reparaţie în interior, cât şi în exterior cu cheltuiala credicioşilor; 1996 – 2009 – reparaţii capitale impuse de cutremurele din 1977-1986, precum şi de lipsa de preocupare a Primăriei Bacău, proprietarul de atunci. Reparaţiile capitale au fost demarate de preotul paroh Popa Costică, pr. Epure Ion, foşti parohi şi continuate şi finalizate de preotul paroh Şova Vasile, actual slujitor şi administrator.

Reparaţiile exterioare au constat în: armarea pereţilor construirea zidurilor de susţinere cu stâlpi armaţi şi subzidire; refacerea romanatelor şi înlocuirea lor pe alocuri, refacerea în totalitate a acoperişului, tencuirea exterioară cu praf de piatră, placarea soclurilor cu piatră de Slănic Moldova, executarea de trotuare şi construirea unui veşmântar.

Reparaţiile interioare au constat în: retencuirea şi pregătirea pentru pictura în frescă, înlocuirea ferestrelor din fier cu termopan, turnarea duşumelelor, a soleei şi placare lor cu marmură, construirea unei diferenţe de nivel altar-naos pronaos; construirea în pronaos a unui cafas cu acces din naos prin scară betonată; refacerea armărilor pentru susţinerea catapetesmei şi construirea sfintei mese şi placarea acesteia cu  marmură.

Împodobirea bisericii cu: pictură în  frescă de către pictorul Macovei Dumitru; pictură specială pe sticla ferestrelor; străni  sculptate din stejar şi uşi masive; clopot de 260 kg, turnat la Metalurgia Bacău; 3 candelabre din bronz; sistem răcire cu aer condiționat; sistem de încălzire avînd ca sursă gazul butan.

Menţionăm că toate aceste lucrări s-au făcut, deşi biserica era proprietatea Primăriei Bacău fiind concesionată de la aceasta pe o perioada determinată de 25 ani.

Această stare avea să se schimbe în urma demersurilor făcute către Primăria Bacău în ultimii ani de  către Preotul paroh Şova Vasile, astfel  Biserica ”Sfânta Treime” trecând din domeniul public în cel privat, adică al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, împreună cu suprafaţa de 198 mp pe care este amplasată construcţia.

Actul care consfinţeşte transferul către noul proprietar cu drepturi depline asupra sfântului lăcaş este emis prin hotărârea Consiliului local cu nr. 23 din 27.2.2009.

În vedera derulării în condiţii fireşti a actului religios pe perioada sărbătorilor religioase din timpul anului se solicită primăriei Bacău dreptul de proprietate asupra suprafeţei împrejmuitoare bisericii cu suprafaţa totală de 445mp, drept obţinut prin Hotărârea Consiliului Local nr. 347 din 24.10.2011. Astăzi, biserica din punct de vedere juridic este proprietatea Ahiepiscopiei Romanului şi Bacăului îndeplinindu-şi întreitul mandat pentru care a fost ridicată, de a învăţa, de a conduce şi sfinţi pe toţi credincioşii care-i trec pragul.

Capela Mortuară: construită în 1992 sub formă biserică, fiind aşezată în partea de miază noapte a Cimitirului Central, la intrare în acesta.  Este construită din plăci de BCA cu centuri de susţinere şi acoperiş de tablă. Dimensiunile capelei: lungime 15 m, lăţime 6,50 m şi înălţime 8 m.  Şi asupra capelei mortuare s-au efectuat lucrări de reparaţii şi întreţinere incepand cu anul 2006 -2009 ce au constat din: înlocuirea şi refacerea în totalitate a acoperişului şi a turlei; tencuirea exterioară a zidurilor şi crearea de arcade la ferestre; placarea soclului cu piatră de Slănic Moldova; pictarea interiorului în tempera de catre pictorul Vasile Popescu; construirea a 3 mese mortuare şi placarea acestora cu granit; placarea duşumelelor cu gresie; dotarea capelei cu aer condiţionat. Destinaţia acesteia este pentru primirea, staţionarea şi prohodirea celor răposaţi.

 

Preoții slujitori

  • Preot Popa Costică;
  • Preot Epure Ioan;
  • Preot Ciocoiu Ioan;
  • Preot Manolache Ovidiu;
  • Preot Epure Ionuț;
  • Preot Beicu Mihai;
  • Preot Șova Vasile (2005-prezent).

 

Sfințiri și resfințiri

În ultimii ani biserica s-a bucurat prezența slujirii a următorilor ierarhi:     

  • ÎPS Teofan, Arhiepiscop al Iașilor și Miropolit al Moldovei și Bucovinei
  • ÎPS Ioachim, Arhiepiscop al Romanului și Bacăului
  • ÎPS Teodosie Snagoveanu, Arhiepiscopul Tomisului
  • PS Ignatie Episcop al Hușilor.

 

Obiecte de patrimoniu

Nu sunt.

 

Întocmit,

Preot Şova Vasile

You may also like...