Brad
Parohia Brad
Biserica parohială cu hramul „Sf. Gheorghe”
Filia Ciumași: biserica cu hramul „Sf. Nicolae”
Adresă Berești-Bistrița, Bacău
Personal clerical
Pr. Paroh Cătălin-Robert Chiper
Parohia Brad este o Parohie tânără, luând ființă la 1 noiembrie 2015. Este formată din satele Brad și Ciumași, prin desprindere din Parohiile Șerbești și, respectiv, Itești. Începând cu data de 1 decembrie 2015 preot paroh a fost numit PC. Pr. Chiper Cătălin.
Satul Brad face parte din com. Berești-Bistrița, fiind format după cât se pare, pe la anul 1854, iar biserica datează de la anul 1843 deși ultimele cercetări făcute prin arhive afirmă că aceasta ar fi construită pe la anul 1835.
Biserica nu este monument istoric, fiind o construcție simplă din lemn (paiantă), umplută cu lut, pe tălpici de stejar. Are formă de cruce iar în partea frontală prezintă un turn simplu, fără clopote, acestea fiind poziționate separat, într-o clopotniță. La intrare găsim un pridvor modest. La începuturi , biserica era acoperită cu draniță, peste care s-a pus tablă în 1913. Aceasta a fost înlocuită în 1930 și apoi, în 2003 cu tablă zincată. În interior, pardoseala este făcută cu scândura simplă și bătută în cuie făcute manual la fierar. În 1968 a fost montat un tavan din placaj vopsit în albastru. În anul 2009 pereții au fost îmbrăcați în ciment la exterior, iar în interior s-a aplicat un var lavabil, biserica nefiind pictată niciodată.
În curtea bisericii se găsește și cimitirul satului, în care se mai păstrează și azi morminte de la începuturile comunității.
În anul 2007, prin osteneala credincioșilor din sat, dar și cu bunăvoința autorităților locale, s-a construit o casă praznicală.
Ultima sfințire a avut loc în anul 1992, fiind oficiată de P.S. Ioachim Vasluianul.
Biserica filială “Sf. Nicolae” Ciumași a fost construită în 1894 din lemn și pământ cu temelie din lespede de piatră. Este de mărime mijlocie, în formă de navă cu două turle, fară abside. A primit reparații în 1945, când s-a acoperit cu tablă, iar la exterior cu scândură de brad pentru a fi ferită de intemperii. La interior era văruită, cu boltă de scândură pe care erau pictați cei patru evangheliști, de un pictor necunoscut.
În 1994 s-au început lucrări de reparații prin consolidarea pereților, apoi între 1996 – 1998 s-a realizat pictura in tehnica fresco de către pictorul Popescu Vasile și s-au făcut străni noi din stejar sculptat. Lucrările au fost sfințite pe 11 iulie 1999 de către P.S. Eftimie – Episcop al Romanului, fără a se interveni la Sfânta Masă.
Un fiu al satului – Vasile Pocitan (5 decembrie 1870 – 14 martie 1955) a fost preot și profesor în București (1897 – 1928), iar în 1929 este tuns în monahism și ales arhiereu – vicar al Episcopiei Hușilor cu numele Veniamin. În 1935 este ales episcop – vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, cu titulatura Veniamin Ploieșteanul, slujind până în 1947 când e forțat să se retragă de la Mănăstirea Cernica.