„Brâncoveanu 300“ la Biblioteca Metropolitană

20736_p192lnho801g42hlc42bdh6toda

În noaptea de 26 spre 27 septembrie are loc a cincea ediţie a campaniei „Nocturna Bibliotecilor“, la care participă bibliotecile publice din România şi Republica Moldova. Iubitorii de carte sunt aşteptaţi să participe, indiferent de vârstă, la evenimentele culturale organizate cu această ocazie: expoziţii, mese rotunde, proiecţii de film sau tururi de bibliotecă, informează Ziarul Lumina.

„ Nocturna Bibliotecilor“, campanie-sincron iniţiată de Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) şi bibliotecile publice în 2010, se va desfăşura în acest an în noaptea de 26 spre 27 septembrie (vineri spre sâmbătă) în bibliotecile publice din ţară. Potrivit ANBPR, în acest an, evenimentul „Nocturna Bibliotecilor“ va cuprinde, în premieră, şi evenimente culturale organizate în bibliotecile din Republica Moldova. Iubitorii de carte sunt aşteptaţi să participe, indiferent de vârstă, la expoziţii, mese rotunde, proiecţii de film sau tururi de bibliotecă.

La Bucureşti, sediul central al Bibliotecii Metropolitane şi şapte dintre filialele instituţiei îşi vor deschide larg porţile în întâmpinarea vizitatorilor, o surpriză fiind pregătită pentru persoanele care do-resc să descopere stilul artistic al lui Constantin Brâncoveanu. „În noaptea de 26 spre 27 septembrie, pe lângă evenimente şi multe surprize, lansăm expoziţia «Brâncoveanu 300». Vă invităm să îl descoperiţi pe Brâncoveanu altfel decât în manualele de istorie. El este cel care a dat numele unui stil care a fost şi rămâne primul şi ultimul stil de artă şi de cultură ce a răspuns sufletului şi inteligenţei româneşti.

Proiectul deschide o nouă perspectivă pentru formarea şi pregătirea tinerilor, în general a publicului Bibliotecii Metropolitane, de a se apropia de cunoaşterea istoriei şi  înţelegerea valorilor care stau la baza identităţii tradiţionale româneşti“, a declarat directorul general al Bibliotecii Metropolitane, doamna Anca Râpeanu, într-un comunicat de presă. Inaugurarea expoziţiei care va prezenta moştenirea culturală a familiei domnitoare Brâncoveanu şi va spune, cu ajutorul fotografiilor, povestea naşterii stilului brâncovenesc va avea loc vineri, la ora 21:00, la sediul central al bibliotecii.  „Expoziţia, care va fi deschisă până pe 26 octombrie, la Centrul cultural «Octavian Goga» şi la filialele «Dimitrie Bolintineanu», «Liviu Rebreanu» şi «George Coşbuc», are o structură modulară şi este organizată în parteneriat cu asociaţia alt.F.E.L. la sediul central şi în patru filiale BMB, fiecare centru având de dezvăluit alte comori ale epocii brâncoveneşti“, se mai arată în comunicatul instituţiei.

Vineri, în intervalul orar 19:00-23:00 vor mai fi deschise şi filialele „Dimitrie Bolintineanu“, „Liviu Rebreanu“, Centrul de tineret,  „George Coşbuc“, „I.L. Caragiale“, „George Călinescu“, Colecţia de publicaţii periodice „I.H. Rădulescu“.

Aici vor avea loc şi vizionări de filme, spectacole de teatru susţinute de artişti-liceeni, copiii vor participa la ateliere creative şi spectacole puse în scenă special pentru ei. Totodată, la filiala „George Călinescu“ va avea loc un maraton de citit poveşti, sub titulatura „Seara în care a fugit somnul“.

You may also like...