Cântăreţii bisericeşti în conferinţă la Protopopiatul Bacău

În contextul în care anul 2015 a fost declarat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca „Anul omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi“ şi „Anul comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii“, se înscrie şi şedinţa cântăreţilor bisericeşti din cadrul Protopopiatului Bacău, desfăşurată astăzi, marţi 26 mai 2015, la sediul Protoieriei, începând cu orele 10:00.

20150526_100427
20150526_100508
20150526_100534
20150526_100558
20150526_104342

Domnul Viorel Ivan, cântăreţ bisericesc la Catedrala Sfântul Nicolae din Bacău, a prezentat referatul “Parohia în contextul pastoral şi social, astăzi”. Experienţa neîntreruptă a celor 45 de ani de activitate în slujirea Bisericii, este pilduitoare pentru mai tinerii colegi. În acest context a fost subliniat raportul împreună-slujirii a preotului şi cântăreţului bisericesc, orânduiţi de chiriarh în parohie, relaţia lor fiind una de coresponsabilitate, demnitate şi comuniune frăţească.

Cu acest prilej au fost prezentate nume distinse pentru slujirea stranei Bisericii, adevărate repere în panteonul acesteia, precum: Constantin Bălan – cântăreţ la Sfântul Nicolae – Bacău, Constantin Rusu – Precista, Bărbieru Petru – Bunavestire, Huţu Victor, Geangu Alexandru şi Şufaru Ştefan – de la Sfinţii Voievozi, C.F.R., Comănescu C. şi Manea Constantin  – Şerbăneşti, Cosma Vasile – Sfinţii Împăraţi, Obreja Ioan – Izvoare, Bocu Costică – Holt, Florea C. – Buhoci şi mulţi alţii.

Fiecare cântăreţ a avut câte o intervenţie de 5 minute, în timpul căreia a putut creiona lucrarea misionară şi participarea la viaţa Bisericii alături de preotul paroh, raportul cu diferitele confesiuni din aria jurisdicţională a parohiei etc. În acest sens s-a subliniat necesitatea îmbunătăţirii activităţii pastorale şi misionare din parohii, cu atât mai mult cu cât au fost re-organizate cele 8 cercuri pastoral-misionare din cadrul Protopopiatului Bacău.

“Cu acest prilej au fost puse la punct detaliile privind alcătuirea unei coralei din rândul cântăreţilor bisericeşti ai Protopopiatului Bacău, un proiect de suflet pe care dorim a-l duce cât mai curând la îndeplinire”, a subliniat părintele protopop Costică Busuioc.

Următoare întâlnire a cântăreţilor bisericeşti a fost stabilită pentru data de 18.08.2015, delegat pentru a susţine referatul “Taina Sfântului Botez – mijloc de pastoraţie şi misiune în parohie” fiind domnul Pavelescu Daniel de la Parohia Fărcaşa – Răchitoasa.

You may also like...