Capela „Izvorul Tămăduirii” – Penitenciarul Bacău

Penitenciarul Bacău

Capela cu hramul „Izvorul Tămăduirii”

Municipiul Bacău, judeţul Bacău

 

Istoric şi aşezare

 Legea organizării urbane din anul 1884, stabileşte normele de administraţie orăşenească şi înfiinţarea arestului preventiv în oraşul Bacău, pe lângă cel existent la Târgu Ocna. În Moldova, până în anul 1646 nu au existat urme de legiuiri penale, astfel că nu se cunosc date cu privire la infracţiunile săvârşite şi pedepsele aplicate.

În acele timpuri, detenţia era premergătoare morţii, fiindcă cine era trimis la închisoare, cu greu mai putea scăpa cu viaţă. Cei arestaţi erau aruncaţi în gropi sau beciuri şi erau lipsiţi total de îngrijire, iar cei condamnaţila ocnă nu mai vedeau lumina zilei. Până la domnitorul Grigore Ghica (1849-1856), închisorile se aflau în cea mai neagră mizerie. Acest domnitor încuviinţează înfiinţarea, din nou, a “grosurilor”, în 7 ţinuturi şi anume: Dorohoi, Botoşani, Roman, Bacău, Galaţi şi Bârlad. Noua instituţie de reprimare a funcţionat până în anul 1885, sub denumirea de „arest preventiv”.

Până în anul 1885, “Grosul”, cum i se spunea până atunci, era situat pe locul unde a fost o unitate militară, pe strada 9 Mai, lângă Piaţa Centrală de astăzi a oraşului Bacău, mutându-se apoi într-o clădire împrejmuită cu o centură de zid pe strada Justiţiei, în prezent strada Vasile Alecsandri, unde era şi Tribunalul. În prezent, pe acel loc funcţionează Liceul Sportiv Bacău. Directorul penitenciarului în acea perioadă a fost Gheorghe Ţintea, de profesie ziarist.

Din informaţiile pe care deţinem, reiese că actualul penitenciar s-a mutat pe locul unde este şi astăzi, în anul 1885, pe acest loc funcţionând o unitate militară, mărturie în acest sens fiind stilul şi arhitectura clădirilor asemănătoare cu cea a construcţiilor militare învecinate cu locul de deţinere.

Penitenciarul Bacău este situat în partea de vest a municipiului Bacău, la ieşirea spre municipiul Oneşti, strada General Ştefan Guşe, nr. 3. 

 

Lăcaşul de cult

Asistenţa religioasă a persoanelor private de libertate aflate în custodia Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor este asigurată cu respectarea libertăţii de conştiinţă şi religie, precum şi a pluralismului religios, în condiţii nediscriminatorii. Administraţia Naţională a Penitenciarelor, prin unităţile subordonate, permite accesul reprezentanţilor cultelor şi asociaţiilor religioase recunoscute de lege în locurile de deţinere, pentru a răspunde nevoilor de asistenţă religioasă a persoanelor private de libertate aflate în custodie, fără a afecta desfăşurarea activităţilor din locul de deţinere.

La iniţiativa şi cu directa implicare a cadrelor, sub conducerea directorului col. Cornel Prejvara, cu binecuvântarea Preasfinţitului Eftimie, Episcop al Romanului, s-au demarat procedurile de amenajare a capelei în cursul anului 1999. Astfel, dintr-un fost garaj al unităţii aflat în sectorul de deţinere, a luat fiinţă o capelă cu altar, naos, pronaos, pridvor şi un birou, cu o turlă pe naos şi una tip clopotniţă pe pridvor. Înfrumuseţarea sfântului locaş s-a derulat între anii 2001-2003.

În anul 2014, pridvorul capelei a fost reamenajat, devenind bibliotecă şi sală de lectură cu un număr de 500 de cărţi, iar clopotul a fost mutat din turla de pe pridvor într-o clopotniţă amenajată în faţa capelei.

În anul 2022 au fost începute lucrări de restaurare și curățare a picturii interioare afectată de infiltrații și fum.

 

Preoți care au slujit:

  • Achivei Romeo (1993-1998);
  • Radu Ovidiu (1998-2003);
  • Bălan Octavian (2003-2014);
  • Bârgu Adrian (2014-2016);
  • Mașala Daniel (2016-prezent).

 

Sfinţiri, resfinţiri, slujbe cu arhiereu

La data de 16 Iunie 2003, într-o atmosferă de sărbătoare şi plină de bucurie, s-a desăvârşit lucrarea de amenajare a capelei, precum şi întreg efortul efectivului de cadre al  unităţii, prin slujba de târnosire a capelei, săvârşită de Preasfinţia Sa Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Romanului, însoţit de un sobor de preoţi şi diaconi.

 

Obiecte de patrimoniu

Nu sunt.

You may also like...