Parohia „Sfântul Ștefan cel Mare” Bacău – Aviație
Centrul misionar filantropic Ștefan cel Mare și Sfânt
Biserica Aviației
Centrul misionar filantropic Ștefan cel Mare și Sfânt, recunoscut de către toți ca Biserica Aviației, se află în municipiul Bacău, bulevardul Calea Republicii (E85), Nr. 144 (vechiul nr. 202bis), în partea de sud a orașului, în fața U.M. 02015 – Unitatea de Aviație, la ieșirea spre București.
Inițial, în anul 2002, a fost amenajată o capelă în incinta unității de aviație, având hramul „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”, care ulterior s-a dovedit a fi subdimensionată pentru nevoile spirituale ale militarilor aviatori și ale credincioșilor care au început să frecventeze slujbele săvârșite în acest spațiu de cult. Astfel în anul 2004, după sfințirea acestei capele, s-au început demersurile legale pentru transferul unui teren aflat în administrarea Ministerului Apărării Naționale, către Ministerul Cultelor și Culturii, în folosul Episcopiei Romanului, actuala Arhiepiscopie a Romanului și Bacăului. Scopul acestui transfer a fost acela de a se înălța o biserică pe acest teren, care să vină în întâmpinarea nevoilor duhovnicești a militarilor aviatori și a credincioșilor ortodocși aflați în această zonă a municipiului Bacău.
Capela Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul
În octombrie 2002, la inițiativa comandantului de atunci al Bazei 95 Aeriene, comandorul Virgil Ristea, actualmente general maior în rezervă, s-a început amenajarea unei capele într-o încăpere din clubul unității. După executarea lucrărilor privind modificarea ferestrelor și boltirea tavanului, s-a realizat pictura murală în tehnica tempera grasă, de soții: Florin și Niculina Prină. Catapeteasma a fost sculptată în lemn de tei de către maistrul militar principal de aviație: Cornea Gheorghe, iar icoanele acesteia au fost pictate de domnul pictor bisericesc Miron Cristi din municipiul Bacău. Stranele pentru credincioși au fost sculptate, în lemn de stejar, de către domnul Năstasă Gheorghe, din comuna Vânători, satul Nemțișor, județul Neamț. Candelabrele din bronz au fost executate în atelierele Protoieriei Târgu Neamț, fiind sponsorizate de către SC Aerostar SA Bacău.
La amenajarea acestei capele au contribuit financiar și material cadrele militare din Baza 95 Aeriană Bacău și credincioșii din oraș care frecventau slujbele religioase ce se săvârșeau în acest sfânt lăcaș. Slujba de sfințire a fost săvârșită de către Preasfințitul Arhiereu Vicar al Episcopiei Romanului Dr. Ioachim Băcăuanul, la data de 20 iulie 2004, fiind însoțit de protopopul Vasile Radu al Protoieriei Bacău Sud și de alți preoți slujitori, capela fiind orânduită sub călăuzirea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul.
Din cauza spațiului liturgic devenit insuficient ( 9,00 metri lungime, 4,50 metri lățime și aprox. 4,00 metri înălțime), s-a simțit imperios nevoia construirii unui nou lăcaș de cult, care să răspundă nevoilor duhovnicești ale cadrelor militare din aviație și familiilor acestora.
Biserica Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt
La solicitarea Episcopiei Romanului, Ministerul Apărării Naționale a cedat printr-o Hotărâre de Guvern un teren în suprafață de aproximativ 15.000 de metri pătrați, către Ministerul Cultelor și Culturii, în folosul Episcopiei Romanului, în vederea construirii unui nou locaș de cult care să răspundă cerințelor spirituale atât ale militarilor aviatori, cât și a credincioșilor ortodocși din zona de sud a municipiului Bacău.
În urma demersurilor legale, s-a obținut autorizația de construire și la data de 30 aprilie 2006, a fost sfințită piatra de punere a temeliei a noului lăcaș, de către Preasfințitul Dr. Ioachim Băcăuanul, episcop vicar al Episcopiei Romanului. Avându-se în vedere că, demersurile pentru înălțarea acestui edificiu au început în anul 2004, patronul spiritual al locașului a fost ales Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt, care în acel an împlinea 500 de ani de la mutarea sa la cele veșnice, iar unitatea de cult înființată s-a numit: Centrul Misionar Filantropic Ștefan cel Mare și Sfânt.
În același an, la praznicul împărătesc al Intrării Maicii Domnului în Biserică, au intrat și credincioșii în acest nou lăcaș, săvârșind prima Sfântă Liturghie, într-un spațiu temporar amenajat sub cafas, apoi extins până la absidele laterale.
Arhitectura locașului este în stil mușatin, respectând arhitectura bisericească specifică în Moldova, fiind în plan treflat cu abside laterale în formă de trapez isoscel, altar supraînălțat, veșmântar în partea dreaptă a altarului, o turlă pe pronaos și cu pridvor adăugat și închis. Locașul are o lungime totală de 33 metri, lățimea la interior de 7.00 metri, la absidele laterale lățimea este de 11.00 metri, înălțimea de 6,40 metri, iar crucea de pe turlă se află la înălțimea de 23 de metri.
Pictura murală în tehnica tempera acrilică, icoanele de pe catapeteasmă și cele praznicale, împreună cu vitraliile, au fost realizate de către domnul pictor bisericesc Miron Cristi în cursul anilor 2009 – 2011. Catapeteasma a fost donată de către Preacuviosul arhimandrit Epifanie Bulancea, duhovnicul Mănăstirii Măgura Ocnei și a fost realizată împreună cu întregul mobilier prin sculptură în lemn de stejar, de către domnul sculptor Năstasă Gheorghe din satul Nemțișor, comuna Vânători, județul Neamț. Pardoseala locașului este realizată din parchet și marmură albă, încălzirea este făcută cu calorifere conectate la doua centrale termice alimentate cu gaz metan. Instalația electrică a fost realizată gratuit de către domnii ingineri Viziteu Petrică și Petrea Florin. Locasul este conectat la rețelele publice de gaz metan, energie electrică, apă și canalizare, având și trei fose speciale pentru apa de la proscomidiar, de la botez și de la mașina automată de spălat veșminte sau acoperăminte bisericești.
Exteriorul sfântului locaș este tencuit cu praf de marmură albă, temelia și cei opt contraforți sunt placați cu piatră cioplită de Târgu Ocna, iar în partea superioară are un brâu pe care se sprijină ocnițe pictate. Icoana hramului cu Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, aflată pe absida altarului, a fost realizată în mozaic de firma ieșeană “Mozaicart”.
Curtea se prezintă ca un parc cu alei pavate, bănci și arbuști ornamentali, având în mijloc un monument cu un avion supersonic MiG 21 dublă comandă, înălțat de către militarii aviatori, în cinstea piloților militari căzuți la datorie pe aerodromul băcăuan. Exteriorul este împrejmuit în partea din față pe o lungime de 144 de metri, cu un gard din fier forjat, cu fundație continuă din beton armat tencuit în praf de piatră albă, iar celelalte laturi cu gard din plasă zincată sau plasă de Buzău. De asemenea, locașul are o parcare proprie, amenajată cu pavele ornamentale din beton pentru un număr de 24 de autoturisme. Pe o suprafață de aproximativ 8000 de metri pătrați s-a organizat în anul 2012, o livadă cu 400 pomi fructiferi.
Preoți care au slujit
- Pr.mil. (Col.) Ion RONCEA – 15 iulie 2002, până în prezent;
- Pr. Florin CHINDEA – august 2006 – iunie 2013;
- Pr. Andrei Ioan ANTAL – iunie 2013 – aprilie 2021;
- Pr. Laurențiu IRIMIA – 02 iulie 2021 – 30 septembrie 2022;
- Pr. Liviu Ionuț APETREI – 01 noiembrie 2022 până în prezent.
Sfințiri, resfințiri, slujbe cu arhiereu:
– 20 iulie 2004 – PS Ioachim Băcăuanul, arhiereu vicar al Episcopiei Romanului a oficiat slujba de sfințire a capelei Sf. Proroc Ilie Tesviteanul;
– 30 aprilie 2006 – PS Ioachim Băcăuanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, a oficiat slujba de punere a pietrei de temelie a Bisericii „Sf. Voievod Ștefan cel Mare” ;
– 20 iulie 2016 – ÎPS Ioachim a oficiat slujba de sfințire a Bisericii „Sf. Voievod Ștefan cel Mare” .
Obiecte de patrimoniu
Nu sunt.
Întocmit de capelanul Garnizoanei Bacău, pr. mil. Ion Roncea