Cateheză despre Rugăciunea inimii la Parohia Sfântul Dumitru – Narcisa din Bacău

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în duminica a IV-a din Postul Mare a avut loc prezentarea Catehezei „Bucurați-vă pururea. Rugați-vă neîncetat” în Parohia „Sfântul Dumitru – Narcisa” din Bacău. Această cateheză face parte din Proiectul Catehetic Eparhial „Mergând, învățați toate neamurile”.

Credincioșii au participat activ răspunzând la întrebările părintelui Ionuț Pleșcău și s-au rugat intens folosind cuvintele rugăciunii neîncetate „Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul.”
Părintele Pleșcău Ionuț a prezentat un material catehetic privind istoria acestei rugăciuni, practicarea ei de-a lungul timpului, etapele acesteia, pregătirea necesară prin post, pocăință și ascultare de duhovnic, și principalele trăsături evidențiate de către Sfântul Simeon Noul Teolog, Sfântul Nichifor din Singurătate, Sfântul Grigorie Sinaitul și Sfântul Grigore Palama.
Părintele catehet a explicat faptul că prin intermediul acestei rugăciuni nevoitorul săvârșește o liturghie personală, care culminează cu Sfânta Liturghie din duminici și sărbători. Tot în cadrul acestei activități s-a prezentat și un film în care părintele a luat interviuri unor monahi îmbunătățiți și au fost ascultate cuvinte ale IPS Ioachim despre rugăciunea inimii.
Stilul retoric cald și apropiat al părintelui catehet, implicarea activă a credincioșilor prezenți, experiența proprie reflectată în sfaturile oferite participanților, metodele moderne de prezentare a materialului propus au făcut ca seara duhovnicească să fie una potrivită cu atmosfera de rugăciune și pocăință a Postului Mare.
Mulțimea preoților prezenți, alături de PC. Pr. Protoiereu Eugen-Ciprian Ciuche, cel care a încheiat seara duhovnicească transmițând binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, rostirea deasă a rugăciunii „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine, păcătosul” și îndemnurile practice de însușire a roadelor rugăciunii au împlinit rolul asumat al catehezei de a insufla dragostea față de această rugăciune a inimii.

 

You may also like...