Cateheză despre Sfânta Liturghie în Parohia Galbeni

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, în Parohia Galbeni din Protopopiatul Bacău a avut loc cateheza „Sfânta Liturghie – frântură de rai”.

După prezentarea obiectelor cultice ce se afla la Proscomidiar și pe Sfânta Masă, obiecte de cult folosite în timpul slujbelor bisericești și anume: Sfântul Potir, Sfântul Disc și Acoperămintele acestora, Steluța, Sfânta Copie, Lingurița, Sfântul Chivot, Sfânta Evanghelie, Sfântul Antimis, Ilitonul, Sfânta Cruce, Cădelnița, părintele paroh a vorbit credincioșilor despre istoricul, simbolismul și importanța fiecăruia, despre slujbele religioase la care sunt folosite, precum și despre afierosirea și sfințirea acestora înainte de a intra în cult.

În continuare, părintele paroh a săvârșit în fața credincioșilor Sfânta Proscomidie cu explicațiile necesare privind materiile folosite, pâinea, vinul și apa, semnificația și rolul darurilor aduse de credincioși la Sfântul Altar (prescura, lumânarea, tămâia), pomenirile, rugăciunile și cererile speciale, pentru a-i convinge de prefacerea reală a pâinii si vinului în Trupul şi Sângele Domnului.

Pregătindu-se pentru începerea Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii, părintele a explicat enoriașilor că nu se cere asistare, ci participare și împreună şedere cu Dumnezeu, slujire a lui Dumnezeu împreună cu Sfinții Bisericii și cu Sfinții Îngeri în timpul Sfintei Liturghii.

Părintele paroh a arătat credincioșilor că participarea reală la săvârșirea Sfintei Liturghii este, în mod nevăzut, viețuire în Rai şi constituie model de comuniune în iubire şi de mulţumire lui Dumnezeu pentru iubirea Lui cu care ne înconjoară.

În Biserică, ceea ce se spune, se cântă, se aude, se vede, nu înseamnă doar simple gesturi sau simboluri, ci realități ființiale, evenimente cutremurătoare, înțelese doar duhovnicește. Acestea toate prin modul lor tainic grăiesc, învață și păstoresc inimile creștinilor și ale preotului slujitor, astfel încât cu toții să poată grăi: „În Biserica slavei Tale, în cer ni se pare a sta”. (Pr. M.G.A)

You may also like...