Cei din catedrale ajută spitale! (3– 9 aprilie 2020)*

Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, prin toate unitățile de cult, protopopiate și ONG-urile eparhiale, a întreprins vaste activități de asistență socială și socio- medicală cu scopul limitării efectului răspândirii pandemiei cu coronavirus (COVID-19) și sprijinirii celor mai vulnerabile persoane din comunitățile eparhei.

cover-ajutor-arb-11-aprilie
whatsapp-image-2020-04-03-at-17.46.33_0

Raportul alocării resurselor umane și financiare în cadrul proiectului eparhial „Cei din Catedrale ajută Spitale”, prin date colectate de la protopopiate și ONG-urile eparhiale implicate în acest proiect, sunt următoarele:

          S-au înregistrat 507 de solicitări prin intermediul call center-ului Sectorului eparhial de Asistență Socială și Medicală, telefoanelor de urgență ale DGASPC Bacău, emailului sau adresate preoților slujitori, părinților protopopi și reprezentanților ONG-urilor eparhiale, dintre care:

–  182 rezolvate la nivelul unităților de cult;

– 325 soluționate în parteneriat cu ONG-urile eparhiale sau alte insituții sociale ale statului.

          Parohiile care au desfășurat acțiuni în comunitate au fost în număr de 48 iar 156 de voluntari și angajați ai unităților de cult au fost implicați au fost până în acest moment în cadrul proiectului.

         

          Raportul financiar este constituit din alocarea sumei de 150.690 lei pentru următoarele capitole de cheltuieli:

– hrană caldă:  9.104 lei;

– pachete alimentare: 29.268 lei;

– apă îmbuteliată: 680 lei;

– cumpărături de primă necesitate: 820 lei;

– plata facturi utilități pentru vârstnici: 129 lei;

– servicii medicale: 31.730 lei;

– transport către serviciile medicale: 200 lei;

– donații aparatură medicală: 70.500 lei;

– donații produse igienico – sanitare: 8.259 lei.

  Cele  mai evidente acțiuni desfășurate în Eparhia Romanului și Bacăului, în perioada 2 – 9 aprilie 2020, au fost următoarele:

 

1.Protoieria Onești a donat un vestiare dezinfectant Serviciului de Ambulanță Bacău, Stația Onești

 

2.Prin Asociatia Patmos a Protoieriei Onesti se oferă zilnic o masă caldă angajatilor ambulanței Onești

 

3.Tinerii ASCOR şi voluntarii Protoieriei Bacău s-au implicat alături de autoritățile locale în distribuirea a cca 20.000 de pachete cu produse alimentare de bază și de igienă către persoanele vârstnice cu venituri mici.

 

4. Marți, 7 aprilie 2020, cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătății, având binecuvântarea și sprijinul financiar al IPS Părinte Ioachim, în Protopopiatul Roman au fost distribuite peste 1000 de măști chirurgicale medicale.

 

5. În parohiile din Protoieria Sascut s-a oferit suport duhovnicesc și ajutor concret persoanelor vulnerabile.

 

6. Peste 65000 de lei din donațiile preoților din Protopopiatul Bacău au fost direcționați către Spitalul de Pneumoftiziologie din Bacău, în vederea achiziționării de aparatură medicală.

 

7. Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, prin Sectorul de Asistență Socială și Medicală, protopopiatele, parohiile și ONG-urile din județul Bacău, alături de alți parteneri privați, a soluționat 1222 de solicitări venite din 46 de comunități băcăuane.

 

8. Proiectul eparhial „Iubește-ți aproapele ca pe tine însuți” – derulat în Protopopiatul Moinești – asigură cadrul necesar pentru oferirea de ajutorare celor nevoiași.

 

9. beneficiarii Cantinei Sociale și ai altor servicii oferite prin intermediul Fundației Episcop Melchisedec au primit pachete cu alimente, dulciuri și legume

 

10. Complexul de servicii socio-medicale de la Hârja a intrat în autoizolare proactivă din dorința de a-i proteja, cât mai mult cu putință, pe toți cei 105 vârstnici internați.

 

11. Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja” a oferit ajutoare cadrelor medicale și pacienților de la secțiile de Neonatologie și Pediatrie din cadrul Spitalului Județean Bacău

 

12. Parohia „Sfinţii Trei Ierarhi” şi Asociaţia „Treime de Arhierei” din Bacău, în parteneriat cu Fundaţia „Episcop Melchisedec” din Roman, coordonată de către monahia Dionisia Schiopu, au desfăşurat în contextul evoluției pandemiei cu noul coronavirus (COVID – 19), Proiectul social – filantropic intitulat „Iubește-ți aproapele ca pe tine însuți!”.

 

***

Cei interesați să sprijine acțiunile de asistență socială și socio-medicale ale Arhiepiscopiei Romanului și Bacăuluipot suna la 0800800368 (Tel Verde inițiat de Patriarhia Română) sau la 0749666581 (call center al Sectorului de Asistență Socială si Medicală al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului), iar voluntarii se pot înscrie în programele de intervenție socio-medicale ale eparhiei la adresa de mail voluntariarb@gmail.com

 

*Raportul activităților de asistență socială și medicală (perioada 3– 9 aprilie 2020), în contextual pandemiei cu coronavirus (COVID-19)

(Pr. Ilarion Mâță – Consilier eparhial la Sectorul de Asistență Socială și Medicală)

You may also like...