Centrul „Acoperământul Maicii Domnului” – Cămin Persoane Vârstnice Bacău

Capela „Acoperământul Maicii Domnului” din cadrul Căminului pentru Persoane Vârstnice Bacău

Bacău, județul Bacău

 

Istoric și așezare

În municipiul Bacău, până la începutul anului 2000 nu a existat decât un Cămin pentru Pensionari, ridicat în anii 1970. La nivel de titulatură a suferit diferite modificări de titulatură, Cămin de bătrâni, Azil, Centrul pentru Îngrijire și Asistență, Cămiul pentru persoane vârstnice. În conștiința băcăuanilor este cunoscut sub denumirea de  Căminul de Bătrâni.

În calitatea de asistent social pe care am deținut-o la un moment dat în cadrul Protopopiatului Bacău Nord și fiind și președintele unei asociații de caritate, am gândit și am inițiat un proiect de biserică adaptat la nevoile persoanelor asistate, iar directorii Căminului pentru Persoane Vârstnice și a Centrului de Servicii Sociale Ghiocelul (aflat în vecinătate) mi-au oferit posibilitatea să amenajez în spațiile lor câte un spațiu sacru unde asistații și personalul  să se poată reculege și să se primenească sufletește.

Sediul Căminului pentru Persoane Vârstnice Bacău este în municipiul Bacău, str. Aleea Ghioceilor, nr.2

 

Lăcașul de cult

Directoarea Căminului de bătrâni, doamna Rodica Coman, mi-a pus la dispoziție camera mortuară, un spațiu de 6 m pătrați, unde se depuneau persoanele decedate, până ce li se întocmeau formele de înhumare și erau preluate de aparținători sau de serviciul abilitat din Primarie (pentru cei care nu aveau familie), pentru a fi înmormântați.

Săvârșirea Sfintei Liturghii pe patul de ciment din camera mortuară a desființat frica bătrânilor de a ajunge în acest spațiu, astfel încât după un an am mai primit o camăruță, fosta magazie. Dacă la început încăpeau cu greu 10 persoane, dupa extinderea către noua cameră de 3 /3 m, la slujbele din fiecare miercuri, vineri și duminica reușeam să avem efectivul unei clase de școală. Ulterior camera mortuară a devenit Altarul și camera magazie, diaconicon.

La 4 septembrie 2000 s-au început săpăturile fundației viitoarei capele, cu un plan dreptunghiular. Conducerea căminului s-a schimbat prin decesul neașteptat al doamnei Coman și noua directoare a dispus demolarea zidurilor, însă rugăciunile bătrânilor și a celor prezenți la fiecare slujbă au reușit să aducă la data de 10 aprilie 2001 noua autorizație de construcție, tocmai prin cea care voise să demoleze capela.

Pictura murală a fost realizată în tehnica frescă de proaspeții absolvenți ai Facultății de Teologie, sectia Patrimoniu Restaurare de la Iași, Anca si Răzvan Sterea pe parcursul anului 2001 – septembrie 2002.

Catapeteasma, o fină dantelărie de sculptură în lemn de paltin a fost facută în atelierul fraților Radu, Petre și Mihai Grămadă din Pipirig, județul Neamț, având binecuvântarea Părintelui Iustin de la Petru Vodă.

 

Preoții slujitori

Pr. Achivei Romeo

 

Sfințiri și resfințiri

La data de 12 ianuarie 2003, pe un ger năpraznic de minus 19 grade Celsius, PreaSfințitul Părinte IOACHIM a sfințit noua mireasa a lui Hristos, aceasta fiind pregătită cu toate cele necesare cultului divin public. Începând cu aceasta dată programul liturgic al acestui așezământ se desfășoară cu regularitate.

 

Obiecte de patrimoniu

Nu sunt.

You may also like...