Cerc pastoral și cateheză la Parohia Sfântul Dumitru – Narcisa din Bacău

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Duminică, 2 Aprilie 2023, în a V-a Duminică din Postul Mare, la Parohia Sfântul Dumitru Narcisa a avut loc întrunirea Cercului Pastoral „Pr. Constantin Leonte”. Cu această ocazie, în prezența și cu participarea a sute de credincioși, soborulpreoților a săvârșit Taina Sfântului Maslu, urmată de o cateheză susținută de Preotul Pădurescu Liviu de la Parohia Nașterea Maicii Domnului – Bacău.

După săvârșirea Sfintei Taine, preotul paroh Ioan Pleșcău a ținut un cuvânt de învățătură despre importanța de a fi aproapele „celui căzut între tâlhari”, prezentând și cazul unei familii creștine căreia un incendiu i-a mistuit întreaga gospodărie. Sufletele creștinilor au fost emoționate de interpretarea unei pricesne de către cele două fetițe ale familiei greu încercate.

La final, întrucât anul 2023 a fost declarat ca fiind „Anul omagial al pastorației persoanelor vârstince”, părintele Pădurescu Liviu a prezentat o cateheză cu tema „Dumnezeu ocrotește și binecuvintează persoanele în vârstă (Facerea 18,11-13; Levitic 19,32; Deuteronom 28,50)”. Plecând de la aceste versete, părintele a încercat să sublinieze locul deosebit pe care persoanele în vârstă îl ocupă în viața noastră, precum și binecuvântarea pe care acestea o primesc de la Dumnezeu atunci când își împodobesc sufletele cu credință statornică. De asemenea au fost subliniate cele trei mari provocări pe care le aduce bătrânețea, identificate de filosoful antic Marcus Tullius Cicero (3 ianuarie 106 î.Hr – 7 decembrie 43 î.Hr): 1. Necesitatea de a te retrage din viața activă. 2. Slăbirea puterilor trupești. 3. Simțirea pronunțată a apropierii morții. În fața acestor provocări inevitabile, Sfinții Părinți au propus numeroase soluții pe care părintele le-a prezentat în cadrul catehezei.

Îmbogățiți spiritual de săvârșirea Tainei Sfântului Maslu și edificați intelectual prin ideile prezentate în cateheză, creștinii s-au întors cu bucurie la casele lor pentru o nouă săptămână de post.

You may also like...