Cercul de șah „Gambit” al parohiei „Sf. Trei Ierarhi” Bacău celebrează prima sa aniversare

Cercul de șah „Gambit” al parohiei „Sf. Trei Ierarhi” Bacău celebrează prima sa aniversare într-un mod inedit. Un simultan de șah „maraton” de două ore și jumătate desfăşurat în ziua de sâmbătă, 20 mai 2023, a marcat aniversarea unui an de la înființare.

Simultanul a fost susținut de Mihai Balan – elev în clasa a VIII-a la Şcoala Gimnazială „Mihai Drăgan” din Bacău. Mihai este membrul cercului cu cel mai bun rating. Au participat 14 copii și tineri din grupele de începători și avansați. Trei dintre aceștia (Benchea Ștefan, Grigoraș Tudor și Olariu Rareș) au participat și la prima întâlnire a cercului.

Imagini de la prima întâlnire a cercului

SIMULTANUL

Evenimentul s-a desfășurat în sala “”Cercul de șah” din Centrul social-cultural al Parohiei „Sfinții Trei Ierarhi” Bacău și a fost precedat de ritualul care a devenit o obișnuință la activitățile desfășurate de Cercul de șah „Gambit”. Participanții, împreună cu Preotul Marian Gliga, au rostit rugăciunea „Tatăl nostru” și au cântat cântecul „Hristos a înviat”. După ce părintele a binecuvântat pe cei din sală a început simultanul.

Toți participanții aveau ambiția de a-l învinge pe Mihai, iar acesta dorea să-și păstreze invincibilitatea și, după două ore și jumătate cu numeroase treceri prin fața celor 14 care s-au încumetat să vină, a reușit.

La final toți participanții au primit diplome și câte o ciocolată oferită de preoții Parohiei. Pentru efortul lui deosebit, Mihai a fost recompensat și cu o medalie care să-i amintească de primul lui simultan pe care l-a susținut.

ISTORICUL CERCULUI DE ȘAH GAMBIT

Cercul a fost fondat cu numele „Clubul de șah Gambit” pe 21 mai 2022 când, după Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie săvârşită cu prilejul sărbătorii Sfinților Împărați și întocmai cu Apostolii Constantin și mama sa, Elena, s-a desfăşurat prima întâlnire a „Clubului de şah” din cadrul Parohiei „Sf. Trei Ierarhi” Bacău şi al Asociaţiei „Treime de Arhierei” Bacău. La acea întâlnire au participat şapte copii.

De atunci, numărul celor care s-au înscris în cercul de șah Gambit a ajuns la 62. Unii dintre aceștia au abandonat din motive personale.

Inițial a fost organizată o singură grupă de copii și tineri, iar durata antrenamentelor era de o oră și jumătate. Durata a fost mărită ulterior la două ore ca urmare a dorinței participanților de a juca mai mult șah. O dată cu creșterea numărului copiilor care vroiau să învețe să joace șah, a fost necesară crearea a încă două grupe de începători ale căror antrenamente durează în prezent fiecare o oră și jumătate.

Clubul de șah Gambit era o asociație menită să creeze membrilor săi condiții favorabile pentru învățarea și practicarea șahului.

În momentul în care membrii clubului au început să participe la concursuri organizate de alte cluburi de șah, pentru a nu se face confuzia cu :club sportiv de șah” care este membru al Federaţiei Române de Șah, am fost nevoiți să ne modificăm titulatura la „Cercul de șah Gambit”.

SCOPUL INIȚIAL

Scopul inițial al cercului nu a fost obținerea performanțelor, ci crearea unei continuări a atelierului Șah din „Școala de vară” – atelier care s-a bucurat an de an de numeroși participanți. Cercul avea obiectivul de a ajuta cât mai mulți copii și tineri să obțină beneficiile pe care le oferă practicarea șahului, printre care sunt:

  • Dezvoltarea creativității;
  • Construirea încrederii în sine;
  • Învățarea răbdării;
  • Învățarea sportivității;
  • Îmbunătățirea abilităților cognitive, ca de exemplu, memoria, planificarea și rezolvarea problemelor.

AU ÎNCEPUT SĂ VINĂ PERFORMANȚELE

Pe măsură ce sportivii cercului și-au îmbunătățit abilitățile de a juca șah, pe adresa cercului au sosit tot mai multe invitații de participare la concursuri, atât în municipiul Bacău cât și în alte localități din țară. Seria de concursuri a fost deschisă de Cupa „Sfânta Maria” – organizată de Parohia „Sf. Gheorghe” Bacău. Au urmat concursuri în Moinești, Bacău și Roman.

Cele mai bune rezultate au fost obținute la „Cupa Iepurașului – Arena Mall, ediția a II-a” din 22.04.2023, la care primele trei locuri la categoria U14 (copii sub 14 ani) au fost adjudecate de sportivii cercului Gambit: Benchea Ștefan (locul I), Bîrdan Patrik (locul II) și Olariu Rareș (locul III).

Membrii cercului au avut posibilitatea să se antreneze într-un cadru competitiv în concursurile interne (unele cu, altele fără premii), precum: Căluțul de fildeș, Cupa Sfinților Trei Ierarhi, Cupa vacanței de iarnă, Cupa vacanței de Paște, Ziua de șah, Să ne bucurăm de șah (edițiile I și a II-a).

ÎNCHEIERE

Vă invităm să ne urmăriți activitatea pe pagina de Facebook „Cercul de șah Gambit Bacău”.

[Daniel M.]

You may also like...