Cercul Pastoral Nr.3 al Protoieriei Bacău s-a întrunit la Parohia Tamași

Miercuri, 15 martie 2023, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, la Parohia Tamași a avut loc întrunirea Cercului Pastoral Nr. 3 al Protoieriei Bacău. Ziua a debutat cu săvârșirea Sfintei Liturghii a Darurilor înainte sfințite de către soborul de preoți ai parohiilor învecinate, sub protia părintelui protoiereu Eugen-Ciprian Ciuche. 

La momentul rânduit, credincioșii s-au împărtășit cu Sfintele Taine, urmând ca mai apoi, așa după cum este rânduiala întâlnirilor de cerc pastoral, să participe la prezentarea unei cateheze a cărei teme face referire la Anul Omagial sau Anul Comemorativ al anului 2023

Tema expusă de către părintele Valentin Dăscălescu, slujitor al Parohiei Holt a fost „Chipuri de persoane în vârstă care s-au remarcat în Sfânta Scriptură, ca exemple de viețuire creștină.” Din prezentarea părintelui Valentin, auditoriul a aflat despre vârstele înainte la care ajungeau oamenii cu viețuirea în timpul Vechiului Testament, aici făcându-se referire la „vârsta matusalemică”, dar și la toți Patriarhii începând de la Avraam, care și-au dedicat viața și în special bătrânețea, cultivării înțelepciunii și slujirii lui Dumnezeu. De asemenea, părintele a prezentat și modele de vârstnici ai Noului Testament, printre acestea fiind și parte din cei 12 Apostoli ai Mântuitorului Hristos. Concluzia catehezei prezentate la biserica din Tamași a avut în vedere accentuarea importanței vârstnicilor în viața comunității încă din cele mai vechi timpuri, precum și respectarea vârstelor înaintate ale oamenilor, aceștia fiind modele de lumină și înțelepciune pentru generațiile ce vin din urmă. 

La finalul prezentării, părintele protoiereu a mulțumit credincioșilor pentru prezența într-un număr mare la dumnezeiasca Liturghie, a felicitat pe părintele Valentin pentru dragostea împărtășirii cunoștințelor și a transmis din partea ierarhului aprecierea și purtarea în rugăciune pentru întreaga activitate misionar-pastorală pe care părintele Sorin Popica, parohul bisericii, o derulează cu multă râvnă în comunitatea încredințată spre păstorire. 

De asemenea părintele protoiereu a vorbit credincioșilor și despre specificul întâlnirilor de cerc pastoral, acestea având în componența lor și prezentarea unei cateheze, cele din prima jumătate a anului referindu-se la tematica Anului Omagial al pastorației persoanelor vârstnice, iar cele din a două jumătate având tematici din cadrul Anului Comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești. 

You may also like...