Cercul Pastoral Nr. 9 al Protoieriei Bacău s-a întrunit în slujire la Parohia Berești-Bistrița I

Joi, 22 septembrie 2022, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, Parohia Berești-Bistrița I din Protoieria Bacău a fost gazda întrunirii Cercului Pastoral Nr. 9. Sub protia părintelui protoiereu Eugen-Ciprian Ciuche, slujitorii sfintelor altare au săvârșit Sfânta Liturghie, iar după cum este obiceiul întâlnirilor Cercurilor Pastorale, au fost rânduiți doi preoți care au cuvântat pe marginea unei teme care face referire la însemnătatea Anului Omagial al importanței rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului și a Anului Comemorativ al Sfinților Isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț.

Evenimentele zilei au debutat cu Sfânta Liturghie, în cadrul căreia credincioșii care s-au pregătit s-au împărtășit cu Sfintele Taine, urmând ca mai apoi să asculte expunerea părintelui Gheorghe-Adrian Merlușcă, parohul bisericii din Galbeni. Din tema susținută de către părintele, intitulată „Semnele. văzute însoțitoare ale rugăciunii: Închinarea cu semnul Sfintei Cruci, îngenuncherile, metaniile mici și metaniile mari”,  a reieșit faptul că rugăciune inimii trebuie însoțită de semnele ei văzute. Părintele a explicat cum sufletul nu. se se poate ruga fără participarea trupului și invers, de aceea bine îi este creștinului să înfrumusețeze gândul înălțat lui Dumnezeu prin gesturile de rugăciune trupești. 

Următorul orator al întâlnirii a fost părintele Teodor Soțu, parohul bisericii din Itești care a cuvântat pe tema „Chipuri de sfinți cuvioși practicanți al rugăciunii isihaste: evidențierea sfinților contemporani sau apropiați epocii noastre care și-au asumat rugăciunea permanentă ca mod de viață”. Cuvintele părintelui au reliefat auditoriului ideea că sfântul este din lumea aceasta, noi toți fiind capabili să urmăm exemplului, având ca metodă rugăciunea inimii și a liniștii, practicată în zbuciumul lumii de astăzi. 

Înainte ca poporul alături de slujitori să continue programul zilei, părintele protoiereu a apreciat râvna pastorală a părintelui paroh Ionuț Popa, dăruind în acest sens din partea ierarhului o icoană cu Sfânta Cuvioasă Parascheva pe Tron, asemenea celei din Catedrala Arhiepiscopală din Roman. Aceeași icoană, în semn de prețuire pentru cuvântul cu putere multă, au primit-o și preoții oratori ai întrunirii.

Pr. Răzvan-Dimitrie Radu 

You may also like...